Ha hosszú útra mész, vidd a zseb-szélerőművet is

Egyáltalán nem vicc: egy izlandi testvérpár megépítette azt a mini-szélerőmű prototípust, amivel megtermelhető a szabadban a világításhoz vagy a mobiltelefon töltéséhez szükséges áram. A cégük ráadásul további három (egyre nagyobb) méretben is gyártaná az ultrakönnyű, szállítható szélturbinát, melynek beindításához (kis túlzással) elég egy erősteljesebb kilégzés is.

Einar és Agust Ágústsson két nap alatt összekalapozta a Kickstarteren azt az 50 ezer dollárt, amiből terveik szerint szériagyártásra éretté tehetik a Trinity-t. Vagyis azt a négy különböző méretben gyártani tervezett,  szélenergia-termelésen alapuló rendszert, amivel a felhasználók mobilizálható, önállóan áramot előállítani képes szerkezetet használhatnak.

Az izlandi testvérek könnyű, egyszerűen kezelhető, felhasználóbarát mini-szélturbinái 50, 400, 1000, illetve 2500 wattos generátorra épülnek, illetve az ehhez illeszthető méretű lítium-ion akkumulátorokra. De az is közös jellemzőjük, hogy mindegyikük henger alakúra “összehajtogathartó” és így, miközben a legkisebb alig 60 dekás (ezáltal akár a hosszabb túrázások pihenői alatt is segítségül hívható), a legnagyobb is könnyen szállítható, mert elfér egy személyautó csomagtartójában.

A fivérek cégénél, a Janulusnál kidolgozott technológiának köszönhetően a felhasználó akkor is elegendő villamos energiával rendelkezhet, ha – hálózat híján –  nincs a közelben áramvételezésre lehetősége. (A rendszer megtervezése, vizsgálata és folyamatos korrigálása, fejlesztése 2013 óta zajlik, a a fivérek a prototípusra is a Kickstarteren szedték össze a pénzt, és ennek köszönhetően sikerült szabadalommal is levédeni a megoldásaikat)

A legnagyobb Tinity modell akkora, hogy kerti-háztáji áramtermelésre alkalmas. Ahhoz ugyan nem feltétlenül használható, hogy a mosógép vagy az elektromos sütő üzemeljen róla, de az általános áramfogyasztási szükségleteket képes rugalmasan kielégíteni. A 2,5 kW maximális teljesítményre képes modell is ultrakönnyű: a sorozatgyártásban ma megtalálható „házi szélerőművek” pár száz kilogrammos tömegéhez képest a Trinity 2500 csak 19 kg.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.