Gyutai Csaba: ’Magyarország zöld szívének központja Zalaegerszeg’

Zalaegerszeg önkormányzata a környezettudatos városműködtetés megvalósítása érdekében ökováros programot hirdetett, melynek részeként a településen biometánt előállító biogáz-üzem létesült.

A Rádió Orient műsorában Gyutai Csaba elmondta, a jövőben az újrahasznosítást jobban előtérbe helyeznék, emellett külső energiát nem használó, passzív házakból álló lakóparkot építenének ki, írja az orientpress.hu. A polgármester hozzátette, a tervek között szerepel városi geotermális közműrendszer és napelempark kialakítása is. Zalaegerszeg önkormányzata a 2011-es évben sem tétlenkedett. A város munkanélküliségi mutatója az országos átlag fele, azaz 5 százalék körül stabilizálódott. A Rádió Orient műsorában Gyutai Csaba polgármester elmondta, a település ledolgozta a gazdasági válság hatását.  A város polgármestere kiemelte, az önkormányzat feladata, hogy a helyiek boldogulási lehetőségeit megteremtse. Elmondta, a fiatalok helyben tartása érdekében átalakították az ösztöndíjrendszert. „Erős helyi gazdaságot szeretnénk építeni, amely biztos perspektívát nyújt a fiataloknak” – hangsúlyozta.

Zalaegerszeg a közfoglalkoztatást kiemelt feladatként kezelte. Az önkormányzat saját tulajdonú vállalatot alakított, amely munkaerőt kölcsönöz a helyi vállalatoknak. „A járulékok átvállalása miatt a foglalkoztató cégek számára ez a legkedvezőbb lehetőség. Az önkormányzati segítség magasabb az állami támogatásoknál. A kezdeményezés célja, hogy a munkanélküliek ne feszítsék túl a szociális hálót” – összegezte a munkanélküliség elleni lépéseket a polgármester. Hozzátette, 2012-ben a közfoglalkoztatás és a közmunka területén Start mintaprogram is indul. „Magyarország zöld szíve Zala megye” – emelte ki az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójának vendége. Zalaegerszeg polgármestere elmondta, az önkormányzat ökováros programot indított, melynek részeként biometánt előállító biogáz-üzem is létesült. „Az önkormányzat a Zala Volán Zrt.-vel megállapodást kötött, a jövőben gázüzemű helyi autóbuszjáratot kíván üzembe helyezni. Emellett a biogáz-üzem kapacitását is javítani szeretnénk” – mondta.

A megyeszékhely polgármestere további környezetvédelmi projektekről is beszámolt. Zalaegerszeg önkormányzata a jövőben tovább javítaná a szemét- és hulladékgyűjtés rendszerét. „Az újrahasznosítást jobban kiterjesztenénk, emellett külső energiát nem használó, passzív házakból álló lakóparkot építenénk ki. A tervek között szerepel városi geotermális közműrendszer és napelempark kialakítása is ” – sorolta a polgármester a helyi elképzeléseket. Hozzátette, sok környezetvédelmi program vállalati kezdeményezésre indul. A polgármester a 2012-es évi költségvetésről is szót ejtett. Gyutai Csaba elmondta, Zalaegerszeg működése stabil. „A költségvetés kiegyensúlyozott, 4 milliárd forintos fejlesztési keretet tesz lehetővé” – zárta szavait a közigazgatási rádió vendége.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.