Gyürk András: továbbra is napirenden a paksi atomerőmű bővítése

Európában több nukleáris beruházás tervét is felfüggesztik, a paksi atomerőmű bővítése viszont továbbra is napirenden van – mondta Gyürk András, a Fidesz európai parlamenti delegációvezetője a Magyar Hírlapnak adott, hétfőn megjelent interjújában.

Gyürk András kifejtette: a japán tapasztalatok hatására várhatóan több ország is újragondolja a nukleáris energiával kapcsolatos stratégiáját. Példaként említette Németországot, amely három hónapra leállította az 1980 előtt épült nukleáris erőműveit. Közép és hosszabb távon ez valószínűleg hat a magyarországi helyzetre is, mivel legnagyobb kereskedelmi partnerünk Németország – tette hozzá.  Ha a japán történésekre válaszul Európa más országaiban több nukleáris beruházást is levesznek napirendről, az jelentős befolyással lehet az európai energiapiacokra, hiszen a nukleáris erőművek áramtermelését más forrásokból kell helyettesíteni – mutatott rá a politikus.  A paksi atomerőművel kapcsolatban hangsúlyozta: a hazai villamosenergia-termelés egyik bázisa földrengés-biztonsági előírások figyelembevételével épült, és bővítése továbbra is napirenden van.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.