Győzött a tiszta energia

Futurisztikus járgányok kilenc kategóriában versenyeztek egymással Budapest belvárosában, európai fővárosban elsőként.

A Magyar Villamos Művek Zrt. különleges, alternatív hajtású járművekkel hívta fel a közönség figyelmét a szén-dioxid-kibocsátásmentes energiatermelésre és felhasználásra. A különleges versenyt több ezren tekintették meg az Operánál és az interneten közzétett folyamatos videó közvetítésen. Az első MVM Energia 2.0 Futamot kimagasló érdeklődés kísérte. Az MVM Energia 2.0 Futam időmérő-, és szabadedzései vasárnap reggel 8 órától zajlottak, majd Baji Csaba az MVM Csoport elnök-vezérigazgatója ünnepélyes keretek között felavatta a versenypályát. „A pozitív változások bekövetkezéséhez mindenekelőtt újszerű, ha úgy tetszik 2.0-ás gondolkodásmódra van szükség. Az MVM Energia 2.0 Futam fő üzenete a fenntartható fejlődés és a környezetvédelem konkrét területeinek támogatása, a minél szélesebb körben való tájékoztatás és figyelemfelkeltés felvállalása.”- mondta köszöntő beszédében a társaságcsoport vezetője.

 
A megnyitó után elsőként megtartott napenergia meghajtású járművek és tanulmányautók versenyén, egy inkább bogárra, mintsem autóra hasonlító narancssárga napelemes gépezet és sofőrje végzett az élen. Hangai Gábor versenyző elmondta, hogy a jármű nem csak gyors, de meglepően kényelmes is, így nem okozna gondot egy hosszabb túra sem. Ezután átalakított és környezetbarát szériaautók, különleges prototípusok, versenyautók, valamint a rendkívül fürge elektromos gokartok robogtak el a közönség előtt. A nap folyamán, több mint 40 jármű szállt be a versenybe. A résztvevő autók mindegyike károsanyag-kibocsátásmentesen működött. Sőt, a nézők nagy meglepetésére a versenyző autók hangtalanul működtek, miközben akár 90 km/órás sebességgel száguldottak a speciálisan kialakított versenypályán.

 2.0 mvm
A hírességek elektro gokart versenyét szoros küzdelemben Katus Attila nyerte, Kozmann György nem sokkal maradt le mögötte. Görög Zita, a mezőny egyetlen női pilótája most ugyan nem ért el dobogós helyezést, de Lepével és Atom Antival már most benevezett a jövő évi Futamra. A díjakat és kupákat Baji Csaba az MVM elnök-vezérigazgatója, Felkai György az MVM kommunikációs igazgatója és Petis László az MVM Energia 2.0 Futam versenyigazgatója adta át. A szurkolók egész nap tartó több ezres tábora és lelkesedése mutatta, hogy az esemény csatlakozott a magyarországi nagyrendezvények sorába, és amint azt Felkai György az MVM kommunikációs igazgatója megjegyezte, az MVM hagyományt szeretne teremteni az Energia 2.0 Futam megrendezésével.

Ajánlott tartalom

Februárban megcsappant az elektromos autók eladása

Februárban 10,1 százalékkal nőtt éves összevetésben a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban. A legnépszerűbb választás továbbra is a benzinüzemű kivitel volt, a második legnépszerűbb pedig a hibrid-benzines. Az akkumulátoros elektromos autók részesedése februárban nem változott az egy évvel korábbihoz képest, elmaradt viszont a tavalyi átlagtól.