Kezdőlap / Technológiák / Zöld autó / Elektromos autó / Gyorstöltés kábel nélkül
Tudj meg többet: Elektromos autó

Gyorstöltés kábel nélkül

Az USA állami forrásból finanszírozza a nagy teljesítményű, vezetéknélküli töltő fejlesztését, amihez a Toyota is partner.

Már jelenleg is létezik az elektromos autókra utólagosan felszerelhető vezetéknélküli töltők, de a Plugless Power cég megoldása 3,3 kW-os teljesítményű. Ehhez képest az USA-ban működő Oak Ridge National Laboratory munkatársai elkészültek egy 20 kW teljesítményű vezetéknélküli töltővel – fél óra (például egy bevásárlás) alatt mintegy 50 km-re elegendő energiát lehet így tankolni.

Menet közbeni töltésre is lehetőséget ad az újonnan kifejlesztett megoldás, amelynél az Oak Ridge National Laboratory olyan partnerekkel dolgozott többek között, mint a Toyota és a Cisco Systems. Azonban nem valószínű, hogy valaha is találkozunk ezzel a megoldással kereskedelmi forgalomban, mert a fejlesztők az itt szerzett tapasztalatok segítségével már egy 50 kW teljesítményű vezetéknélküli töltőn dolgoznak. A cél teljesíteni az Egyesült Államoknak azt a vállalását, miszerint 2022-re ugyanolyan olcsóvá és egyszerűvé teszik az elektromos autók üzemeltetését, mint a mai, belső égésű motorral szerelt társaikét, és ezen a téren leginkább a töltésnél vannak a legnagyobb deficitek – ezen segíthet a kábel csatlakozását nem igénylő megoldás.

forrás: automotor.hu

Ajánlott tartalom

Rekord szinten a hazai elektromos autó forgalomba helyezések

A negyedével csökkenő teljes piaci forgalom közepette nőtt az elektromos járművek részaránya az Európai Unióban az első negyedévben forgalomba helyezett új autók között - derül ki az európai autógyártó vállalatok szakmai képviselete, az ACEA kedden publikált jelentéséből.