Gyorsan tölthető busz a Skodától

Gyorsan tölthető modellek kifejlesztésén dolgozik a Škoda. Az első, szóló kivitelű tesztpéldányt már tesztelik.

A cseh gyártó a ZeEUS (Zero Emisson Urban System) projekt keretében olyan elektromos buszok fejlesztésén dolgozik, melyek percek alatt tölthetők fel az erre a célra telepített elektromos töltőoszlopokról. Az ötlet egyébként nem forradalmi, számos autóbuszos cég mozdult már el ebbe az irányba.

Az infrastrukturális fejlesztések terén élen jár a svájci ABB, mely már több haszonjármű-gyártóval dolgozik együtt. A belvárosi null-emissziós zónák kialakításánál kifejezetten hasznos megoldás lehet a gyorsan tölthető elektromos buszok alkalmazása, hiszen azoknak nem kell nagy távokat megtenniük, szemben a külvárosi, esetleg városközi vonalakon dolgozó buszokkal.

A fenti képen látható Škoda Perunban lítium-ionos akkumulátorok találhatók, melyek 6-8 perc alatt feltölthetők a 600 kW teljesítményű töltőoszlopok segítségével. A jármű egy feltöltéssel 30 kilométert képest megtenni és egy rövidebb pihenő alatt pedig ismételten újratölthető. Az autóbusz 80 kilométer/órás végsebességre képes, ami városi forgalomban bőven elegendő. A Škoda egyéb iránt a lengyel Solaris kasztnijába szerelte be elektromos hajtásrendszerét. A jármű összesen 82 utas szállítására alkalmas, melyből 27 főnek áll rendelkezésre ülőhely.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A német autóipar ellene van a kínai elektromos autókra kivetendő uniós védővámoknak

A német autóipar szakmai képviseleti szervezete, a VDA ellenzi a kínai elektromos autókra kivetni tervezett uniós védővámot, mivel megítélése szerint az a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártana.