hirdetes
Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Klímaváltozás / Gyorsabban olvad az északi-sarki jég a vártnál

Gyorsabban olvad az északi-sarki jég a vártnál

z északi-sarki jégmező olyan ütemben olvad, hogy harminc éven belül legnagyobb része eltűnhet. A régió változó körülményeinek legújabb elemzése azt mutatja, hogy az eddig az évszázad végére jósolt állapotok sokkal korábban bekövetkezhetnek – közölték amerikai kutatók pénteken.

A jég mennyiségének változása fontos, mert a fehér felület visszaveri a napsugárzást. Amikor azonban a jég helyét az óceán sötét vize veszi át, a napsugárzás elnyelődik, melegíti a vizet és a bolygót is.

A sarki tenger jegének olvadása miatt a 2005 és 2008 közötti, őszi sarkvidéki felszíni levegőhőmérséklet középértéke 5 Celsius fokkal magasabb volt a vártnál – állapította meg Muyin Wang kutatótársaival a Geophysical Research Letters című szaklapban megjelent tanulmányukban. Számításaik szerint harminc éven belül a jégmező nyári felülete alig több mint ötöde lesz a mostaninak.

Az Egyesült Államok Nemzeti Hó és Jég Adatközpontja szerint az északi jégmező területének téli maximumát az idén február 28-án érte el 15 millió négyzetkilométerrel. Ez 720 ezer négyzetkilométerrel kevesebb az 1979 és 2000 közötti évek átlagánál.

Ajánlott tartalom

Áder: Magyarország a klímaváltozás nyertesei között lehet

Magyarországnak reális lehetősége van arra, hogy a klímaváltozás nyertesei között legyen - mondta Áder János köztársasági elnök szerdán Budapesten, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) által szervezett Vállalkozások a környezetvédelemért című konferencián.