Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Klímaváltozás / Gyors ütemben sivatagosodik el India

Gyors ütemben sivatagosodik el India

India területének közel egynegyede már sivatag vagy jelenleg sivatagosodik el az erdőirtás és a túllegeltetés hatására – derül ki az indiai kormány megbízásából készült kutatásból, mely az első országos szintű felmérés a témában.

A műholdfelvételek tanúsága szerint elsősorban Észak- és Nyugat-Indiát sújtja a jelenség, de az egész ország felszíni természeti erőforrásaira hatalmas nyomás nehezedik. A napokban megjelent tanulmány szerzői emlékeztetnek: a világ földterületének 2,4 százalékát lefedő India tartja el a föld lakosságának 16,7, a világ szarvasmarha-állományának 18 százalékát.
A cikk az erdőirtás és a túllegeltetés mellett az elsivatagosodás okaként említi a csapadék gyakoriságának és mennyiségének változását, valamint a víz és szél okozta eróziót is.
Összességében a talaj pusztulása az ország területének 32 százalékára jellemző, a leginkább érintett államok Rádzsasztán,     Kasmír, Gudzsarát és Mahárástra – olvasható a jelentésben.

Korábban a héten jelent meg a McKinsey tanácsadó cég tanulmánya, mely szerint India vízigénye várhatóan megduplázódik 2030-ig, aminek következtében kiszáradhatnak a folyók vízgyűjtő területei. A McKinsey becslései szerint a rizs, búza és cukor iránti növekvő kereslet hatására India hatalmas mezőgazdasága 2030-ra 1500 milliárd köbméter vizet fogyaszthat, a kínai mezőgazdaság igényének közel kétszeresét.

Ajánlott tartalom

Vízerőműveket állítanak le Kínában a veszélyeztetett óriásszalamandra megóvására

A Kína középső részén fekvő Hunan tartományban 34 vízerőmű működését állították le, és 10 duzzasztógátat bontottak le egy rezervátumban az elmúlt két évben annak érdekében, hogy megóvják az ott élő óriásszalamandrákat, amelyeket a kihalás veszélye fenyeget - jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség.