Kezdőlap / Technológiák / Zöld informatika / PC / Gyors adatátvitel a fény erejével
Tudj meg többet: Zöld informatika

Gyors adatátvitel a fény erejével

Az IBM kifejlesztett egy olyan fénydetektor, melynek segítségével olyan gyors lehet a számítógépes chipek közötti kommunikáció, amit eddig nem ismerhettünk.

Jelenleg, az elektromos jelek átadása a számítógépek chipjei között rézvezetékeken keresztül történik, amely rengeteg energiát használ. De szerencsére most már az IBM kutatói kifejlesztettek egy eljárást, amely végleg megszünteti az előbbi megoldást, vagyis helyette fény impulzusokat használ a kommunikációra. A “nanofotonikus lavina fénydetektor” 20-szor kevesebb energiát igényel, mint a korábbi készülékek.

A réz vezetékeken való információátadással ellentétben, a fény impulzusok szilícium áramkörön keresztül továbbítódnak, ez egy olyan eljárás, mely 40 gigabit/másodperces sebességgel képes adatot továbbítani, egy 1,5 voltos tápegységgel, ami egy AA típusú normál elemnek felel meg.
Ez nem egy új technológia, de az IBM állítja, hogy ez a leggyorsabb verzió. “Hasonló, mint a hó lavina egy meredek hegy lejtőjén. A hagyományos lavina fénydetektorok nem képesek felismerni a gyors optikai jeleket, mert a lavina lassan épít.”

Eltarthat egy ideig, amíg találkozhatunk az IBM technológiával az elektronikai eszközökben. Legkorábban öt év múlva jelenik meg a nagyobb szervereken, illetve 10 évre van szükség a videó játékoknál és a mobiltelefonoknál. Amint a chipek elkészülnek, drasztikusan csökkentik majd az energia felhasználást.

Ajánlott tartalom

Az északi sarkkörön túl épül a világ legnagyobb adatközpontja

A Kolos nevű amerikai–norvég cég nyilvánosságra hozta terveit a világ legnagyobb adatközpontjának megépítéséről – írja a BBC.