Gyógyító erő rejtőzhet a tengeri szivacsokban

Egy német mikrobiológus meggyőződése szerint a tengeri szivacsok hozzájárulhatnak új rákellenes vagy multirezisztens kórokozók ellen ható gyógyszerek kifejlesztéséhez.

A szivacsokban milliárdnyi különböző baktérium él, többen közt olyanok is, amelyek gátolják a rákos sejtek osztódását. Eddig nagyjából egy tucat klinikai tanulmány foglalkozott a szivacsokból, illetve az azokban rejlő baktériumokból származó hatóanyagokkal – magyarázta Ute Hentschel-Humeida, a Würzburgi Egyetem professzora a Die Welt című német lap internetes kiadása szerint. Hosszú távon az lenne a cél, hogy e baktériumok segítségével kezelni lehessen például az álomkórt vagy a maláriához hasonló fertőzéseket. A szivacsok evolúciós léptékkel mérve igen idős állatok, már 600 millió éve is lakták a Földet. Mivel előszeretettel élnek trópusi tengerfenéken, korallzátonyokon, illetve köveken, látszólag védtelenek ellenségeikkel szemben. Se páncéljuk, se karmaik, se fogaik nincsenek, és még csak elfutni sem tudnak – magyarázta a biológus. A kutatók ezért úgy vélekednek, hogy a szivacsok egyfajta kémiai védekezést fejlesztettek ki, amely megvédi őket ragadozóiktól. Ez a vegyi védekezés segíthet az emberen is. A szivacsok testtömegének akár felét is alkothatják baktériumok – fejtette ki Hentschel-Humeida.

Ezeket a baktériumokat laboratóriumi körülmények közt tenyésztve a molekuláris biológia módszereivel optimalizálni lehetne, hogy célirányosan a rák vagy kórokozók ellen lehessen bevetni őket. Egyelőre még nem kapható a gyógyszertárakban olyan gyógyszer, amelyet a szivacsbaktériumok segítségével fejlesztettek volna ki, ígéretes jelöltek azonban már akadnak – közölte a mikrobiológus. Hogy mikor kerülhet a piacra az első szivacsorvosság, még nem lehet tudni. A szivacsokkal kapcsolatos kutatásokról 17 ország 90 kutatója cserélt eszmét a Würzburgban március 21-22-én rendezett első nemzetközi szivacs-mikrobiológiai konferencián.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.