Gyalogosokat és biciklistákat mentő légzsák

Hollandiában, a zöld és fenntartható életstílus mintaállamában több, mint 18 millió kerékpár közlekedik. Érthető tehát, hogy az infrastruktúrák és a környezetvédelem minisztériuma feladatának tekinti a kerékpározók és a gyalogosok testi épségének védelmét, ezért egymillió euróval finanszírozott egy tervet az autóra helyezhető légzsák kifejlesztésére.

A TNO autóscég egy érdekes technológiával állt elő: egy felfújható és az autó szélvédőjének alsó részére helyezhető légpárnával, amely felfogja az ütközést a gyalogos/kerékpározó és a 30 km/ó sebességgel közlekedő autó között. Ha az autó túl közel kerül hozzájuk, a két párnából álló légzsák felfúvódik a lökhárító magasságában elhelyezett érzékelő impulzusára.

A TNO Helmond városában egy bábuval tesztelte a légzsákot és az eredmény reményt keltő. A légzsák még 40 km-es sebesség mellett is lehetővé teszi a csontok és a fej sérülésének elkerülését. “A múltban sok intézkedést hoztak azoknak a védelmében, akik autóban ülnek, de semmit sem tettek azokért, akiket elüthetnek” – nyilatkozta a holland kerékpárosok szövetségének szóvivője – Itt nálunk minden évben legalább 60 életet lehetne a légzsákkal megmenteni.”, írja az energiacentrum.com.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.