Gumicsizmákat várnak a vörösiszap-katasztrófa helyszínére

Folyamatosan érkeznek a segélyszállítmányok a vörösiszap-katasztrófa által sújtott Kolontárra és Devecserbe. Az öt legnagyobb karitatív szervezet a Nemzeti Segélyvonal keresztül várja az adományokat. Legnagyobb szükség gumicsizmákra lenne a térségben – értesült a HavariaPress.

A Nemzeti Segélyvonalat működtető karitatív szervezetek a 1752-es számon várják a hívásonkénti 250 forintot jelentő adományokat. A helyszínre már megérkezett az Ökumenikus Segélyszervezet 5 millió forintos gyorssegélye. A kitelepített embereknek élelmiszereket és tisztálkodószereket osztanak. A helyiek szerint gumicsizmáknak vennék most a legnagyobb hasznát, a közönséges cipők ugyanis átáznak és használhatatlanok a lúgos vízben.
Az ivóvízellátás megoldott a két településen, áram és gázszolgáltatás is van. Az éjszaka folyamán megkezdték az átszakadt zagytároló megerősítését, emellett egy elterelő gát építésén is dolgoznak a szakemberek. A katasztrófavédelem, a tűzoltóság szakemberei és a mentők egész éjjel dolgoztak a károk enyhítésén. A honvédség nagy erőkkel vesz részt a mentésben és a kárelhárításban. A kormány veszélyhelyzetet hirdetett a térségben.

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.