Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / Greenpeace akció a HP központjánál
Tudj meg többet: Zöld informatika

Greenpeace akció a HP központjánál

A napokban néhány Greenpeace aktivista mászott fel a HP központjának tetejére, ahova a „veszélyes termékek” üzenetet írták fel. Az akció arra kívánta felhívni a figyelmet, hogy a HP visszatáncolt a még 2007-ben tett ígéretétől, miszerint két év alatt nullára csökkenti termékei mérgezőanyag tartalmát.

A Greenpeace közleménye az esetről:
„A HP továbbra is veszélyes termékeket hoz forgalomba, annak ellenére, hogy ígéretet tett a mérgező anyagok fokozatos kivonására. Ezen a téren az Apple vezető szerepet tölt be az ágazatban. A HP vállalatának is követnie kellene a példáját, és nem a vállalt kötelezettségeit, valamint a kívánatos intézkedéseket elhalasztani.
Ez év elején ugyanis a HP elhalasztotta 2007-ben közétett kötelezettségvállalását, miszerint fokozatosan kivonja a veszélyes anyagokat, például a brómozott égésgátló anyagokat (BFR) és a polivinil-klorid (PVC) tartalmú műanyagokat számítástechnikai termékeiből. Eme vállalását 2009 és 2011 közé tolta el.
Az Apple új számítógép-sorozata majdnem teljesen mentes a PVC-től és semleges a brómozott égésgátlóktól, bizonyítva a műszaki megvalósíthatóságot illetve a beszállítók felkészültségét. A Greenpeace nem nézheti tétlenül, hogy a környezetvédelmi felelősségvállalás kötelezettségét vállaló cégek visszatáncolnak”.


A HP a következő nyilatkozattal reagált a történtekre:
„Vállalatunk évtizedek óta vezető szerepet tölt be a környezetvédelemben, átlátható, a környezeti hatást csökkentő folyamatokat vezetett be mind a termékfejlesztés, mind az üzemeltetés, mind az ellátási lánc területén. A környezeti fenntarthatóságról komplex elképzelésünk van, mely három fő részből áll- a kibocsátásunk minimalizálása, ügyfeleink segítése az alacsonyabb környezeti hatás elérésében, valamint a jövő, alacsony kibocsátású gazdaságának megteremtése.
A kötelezettségvállalásunk magában foglalja a PVC és a brómozott égésgátlók csökkentését. Számos idei számítástechnikai termékünk, a korábbi generációkhoz képest, kevesebb mérgező anyagot tartalmaz. 2010-re minden új, kereskedelmi forgalomba hozott PC mentes lesz az említett anyagoktól, 2011-től pedig minden PC semleges lesz.
A tegnapi, a konstruktivitást teljesen mellőző komédia a tetőn nem segített senkit a környezetért folytatott harcban.

A HP továbbra is olyan termékek és programok fejlesztésén dolgozik, melyek segítséget nyújtanak a vállalatnak, az üzleti partnereknek és a vásárlóknak az energia megőrzéséhez; az anyagfelhasználás redukálásával pedig a keletkező hulladék mennyiségét minimalizáljuk. A HP támogatja az iparág törekvéseit a veszélyes anyagok száműzésével kapcsolatban, melyek később szintén veszélyes e-hulladékká válnak. Vállalatunk világszerte vezető szerepet tölt be az elektromos hulladék újrahasznosításában, 1987 és 2007 között 1 milliárd font elektronikai hulladékot hasznosítottunk újra, és kötelezettséget vállalunk újabb 1 milliárd feldolgozására 2008 és 2011 között”.

Ajánlott tartalom

Fából csokornyakkendő?

Megszokottá vált megjelenésünket könnyedén dobhatjuk fel a Patore' izgalmas facsokornyakkendőivel, amelyek már Magyarországon is elérhetőek.