Greenpeace: a hortobágyi veszélyeshulladék-tároló területén kívül is kimutatható a szennyezés

A Greenpeace szerint nehézfém szennyezés mutatható ki a hortobágyi veszélyeshulladék-tároló területén kívül – közölte a szervezet az MTI-vel kedden.

A közlemény szerint a környezetvédő szervezet által felkért debreceni Isotoptech 2015. február 17-én a telephelyen túl a Hortobágyba folyó csatornákból vett mintát.

A kémiai vizsgálat a Greenpeace közleménye szerint azt mutatja, hogy több, a helyszínen tárolt, galvániszapra jellemző szennyező anyag – cink, nikkel és króm – a határértékeket meghaladó mennyiségben volt található a csatornák üledékében.

A szervezet szerint elfogadhatatlan, hogy a Hortobágyi Nemzeti Park mellett fekvő romos méregraktárat még nem számolták fel, ezért állt elő az a helyzet, hogy a természetet károsító szennyező anyagok belekerültek a Hortobágy folyó csatornáiba.

A Greenpeace azt követeli Fazekas Sándor földművelésügyi minisztertől, hogy azonnal intézkedjen a szennyezés továbbterjedésének megakadályozásáról, illetve a telep felszámolásáról.

A Greenpeace vegyi szakértője és aktivistái tavaly januárban mintákat vettek a hajdú-bihari veszélyes hulladékot tároló telepen. A környezetvédő szervezet szerint az őrizetlen, romos telepről kijuthatnak a szennyező anyagok, ezért azonnali kármentesítésre szólította fel a hatóságot.

Tavaly januárban a jövő nemzedékek ombudsman-helyettese úgy nyilatkozott, hogy az állam részéről anyagi segítségre van szükség annak érdekében, hogy a Balmazújváros-Lászlóháza környékén tapasztalt környezetkockázat ne alakuljon át környezeti kárrá. Szabó Marcel akkor a helyszínen megnézte a Hortobágyi Nemzeti Park szomszédságában lévő hulladéklerakó telepet, ahol tízezer hordó, mintegy kétezer tonna veszélyes hulladékot, cianid- és klórszármazékot, illetve galvániszapot tárolnak nem megfelelő körülmények között.

A hortobágyi veszélyeshulladék-tárló teljes felszámolása érdekében 350 millió forintos pénzügyi alap elkülönítését kezdeményezte a kormánynál a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) akkori környezetgazdálkodásért felelős államtitkára, Illés Zoltán.

Marjasné Endrédi Zsuzsanna felszámolóbiztos tavaly januárban elmondta: a Chase Coorporation Kft. – amelynek a tulajdonában van a hortobágyi veszélyeshulladék-tároló – felszámolása 2011 augusztusában kezdődött. A felszámolás első évében 90 millió forint összegben végeztek ártalmatlanítást a Balmazújváros-Lászlóházán található telepen, de egy friss felmérés szerint további 100-150 millió forint kellene a veszélyes hulladékok ártalmatlanításához, amire nincs fedezet – tette hozzá.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.