Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Szelektív hulladék / „Gondolkodj többet, vásárolj kevesebbet!”
Tudj meg többet: Szelektív hulladék

„Gondolkodj többet, vásárolj kevesebbet!”

„Anti-hulladék” programok a BMK-ban a Nulla Hulladék Hét keretében.

Azt mindenki egészen pontosan tudja, hogy mekkora a lábmérete; az ökológiai lábnyomáról azonban, amely alkalmasint sokkal nagyobb jelentőséggel bír hosszú távon, többségünknek fogalma sincs. Az ökológiai lábnyom azt a képzeletbeli földterületet jelenti, amely alkalmas arra, hogy az adott embert az adott életvitelével és keletkező hulladékával együtt eltartsa. Míg lábunk méretét illetőleg bele kell nyugodnunk a megváltoztathatatlanba, az ökológiai lábnyom csökkenthető a háztartásokban is. Ehhez első lépéséként nem is kell többet tenni, mint többet gondolkodni és kevesebbet vásárolni.

A Humusz Szövetség „Gondolkodj többet, vásárolj kevesebbet!” szlogennel fémjelzett Nulla Hulladék Heti kampányához a Budapesti Művelődési Központ is csatlakozott. A BMK-ban november 22-én és 26-án tartanak aktív tematikus (a házi és kézzel készített, illetve az újrahasználatra koncentráló) kézműves programokat az érdeklődő lakosság számára. Szintén a kampányhoz kapcsolódóan lehet megtekinteni a BMK-ban a Cellux csoport öko-dizájn tárgyait november 22–december 2-ig, vagy a Humusz Szövetség Fölösleges Áruk Fóruma című minitárlatát november 16. és 28. között: a frappáns gagyi-gyűjtemény fölött elmerenghetünk azon, mi is mennyi röhejes, ostoba, már eleve kukaérett dologra mondunk igent a fogyasztás templomaiban. Nos, az efféle szokásainkon lehet és kell is változtatni.

•    november 22. hétfő – Üzenete: Vigyél magaddal bevásárlólistát, vászontáskát, kosarat! Vásárolj piacon, vásárolj házi készítésű termékeket, támogasd a helyi kereskedelmet!
•    november 23. kedd – Üzenete: Taposd laposra és gyűjtsd szelektíven! Keresd az újrahasznosított termékeket!
•    november szerda – Üzenete: Komposztálj!
•    november 25. csüt. – Üzenete: Járj könyvtárba, kölcsönzőbe! Használjátok közösen! Csökkentsd a postai levélszemetet!
•    november 26. péntek – nemzetközi „Ne vásárolj semmit!” nap. Üzenete: Javíttasd meg! Használd újra! Cseréld el vagy add tovább! Válaszd a visszaválthatót!

Programok a Budapesti Művelődési Központban:

2010. november 22. hétfő, 17.30–20.00 óra – Fókuszban a házi készítésű és a kézzel készített termékek
2010. november 26. péntek 15.00–18.00 óra – Fókuszban az újrahasználat

A programok a kiállítás kivételével regisztrációhoz kötöttek.

2010. november 22. hétfő, 17.30–20.00 óra – Fókuszban a házi készítésű és a kézzel készített termékek
Természetes szépülés otthon – körömvirágkrém és stift deo-alap készítése és tanítása, házi kozmetikai praktikák, receptek átadása.
A program előzetes jelentkezéshez kötött! Az elkészült kozmetikumok hazavihetők.
A program anyagköltsége: 800 Ft/fő.

2010. november 26. péntek 15.00–18.00 óra – Fókuszban az újrahasználat
Újra-csomagolás + Formabontás! – Ékszerek, kitűzők, ötletes kiegészítők készítése használt és csomagolóanyagokból a tovább-használat jegyében
A program ingyenes.

2010. november 16–28. Fölösleges Áruk Fóruma mini-vándorkiállítás – Fókuszban a tudatos vásárlás
A kampányhoz kapcsolódóan a BMK aulájában megtekinthető a Humusz Szövetség Fölösleges Áruk Fóruma mini-vándorkiállítása. A gyűjtemény rámutat arra, hogy vásárlásaink során hirtelen ötlettől vezérelve mennyi olyan haszontalan, valójában felesleges holmit vásárolunk, amelyeket a boltok szükséges használati tárgyként forgalmaznak, ám többségük gyakran már a vásárlás után a szekrény mélyére kerül, vagy a szemetesben landol…

2010. november 22–december 2. Cellux csoport design-tárgyai minikiállítás
A kreatív újrahasználat jegyében a Cellux csoport munkáiból (ékszerek, játékok, bábok) látható válogatás a BMK aulájában. A csoport fiatal képző-, iparművész és alkotó tagjainak keze alatt életre kelnek a háztartási csomagolóanyagok, hulladékanyagok, hogy különféle műalkotások, dekoratív ékszerek, maszkok, bábok, jelmezek és lámpafüzérek formájában hasznosuljanak tovább. A kreatív csapat rendszeresen foglalkozik környezeti neveléssel és művészeti gyermekfoglalkozások lebonyolításával.

További részletek, programok és programhelyszínek a www.tulsokcucc.hu oldalon!

Ajánlott tartalom

Emléktáblát kap a gleccser, amely a felmelegedés miatt elsőként tűnt el Izlandon

Az Okjökull az ország négyszáz gleccserének egyike volt, száz éve még 15 négyzetkilométernyi területet foglalt el Izland nyugati részének hegyvidéki területein, vastagsága 50 méteres volt.