Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Szelektív hulladék / „Gondolkodj többet, vásárolj kevesebbet!”
Tudj meg többet: Szelektív hulladék

„Gondolkodj többet, vásárolj kevesebbet!”

„Anti-hulladék” programok a BMK-ban a Nulla Hulladék Hét keretében.

Azt mindenki egészen pontosan tudja, hogy mekkora a lábmérete; az ökológiai lábnyomáról azonban, amely alkalmasint sokkal nagyobb jelentőséggel bír hosszú távon, többségünknek fogalma sincs. Az ökológiai lábnyom azt a képzeletbeli földterületet jelenti, amely alkalmas arra, hogy az adott embert az adott életvitelével és keletkező hulladékával együtt eltartsa. Míg lábunk méretét illetőleg bele kell nyugodnunk a megváltoztathatatlanba, az ökológiai lábnyom csökkenthető a háztartásokban is. Ehhez első lépéséként nem is kell többet tenni, mint többet gondolkodni és kevesebbet vásárolni.

A Humusz Szövetség „Gondolkodj többet, vásárolj kevesebbet!” szlogennel fémjelzett Nulla Hulladék Heti kampányához a Budapesti Művelődési Központ is csatlakozott. A BMK-ban november 22-én és 26-án tartanak aktív tematikus (a házi és kézzel készített, illetve az újrahasználatra koncentráló) kézműves programokat az érdeklődő lakosság számára. Szintén a kampányhoz kapcsolódóan lehet megtekinteni a BMK-ban a Cellux csoport öko-dizájn tárgyait november 22–december 2-ig, vagy a Humusz Szövetség Fölösleges Áruk Fóruma című minitárlatát november 16. és 28. között: a frappáns gagyi-gyűjtemény fölött elmerenghetünk azon, mi is mennyi röhejes, ostoba, már eleve kukaérett dologra mondunk igent a fogyasztás templomaiban. Nos, az efféle szokásainkon lehet és kell is változtatni.

•    november 22. hétfő – Üzenete: Vigyél magaddal bevásárlólistát, vászontáskát, kosarat! Vásárolj piacon, vásárolj házi készítésű termékeket, támogasd a helyi kereskedelmet!
•    november 23. kedd – Üzenete: Taposd laposra és gyűjtsd szelektíven! Keresd az újrahasznosított termékeket!
•    november szerda – Üzenete: Komposztálj!
•    november 25. csüt. – Üzenete: Járj könyvtárba, kölcsönzőbe! Használjátok közösen! Csökkentsd a postai levélszemetet!
•    november 26. péntek – nemzetközi „Ne vásárolj semmit!” nap. Üzenete: Javíttasd meg! Használd újra! Cseréld el vagy add tovább! Válaszd a visszaválthatót!

Programok a Budapesti Művelődési Központban:

2010. november 22. hétfő, 17.30–20.00 óra – Fókuszban a házi készítésű és a kézzel készített termékek
2010. november 26. péntek 15.00–18.00 óra – Fókuszban az újrahasználat

A programok a kiállítás kivételével regisztrációhoz kötöttek.

2010. november 22. hétfő, 17.30–20.00 óra – Fókuszban a házi készítésű és a kézzel készített termékek
Természetes szépülés otthon – körömvirágkrém és stift deo-alap készítése és tanítása, házi kozmetikai praktikák, receptek átadása.
A program előzetes jelentkezéshez kötött! Az elkészült kozmetikumok hazavihetők.
A program anyagköltsége: 800 Ft/fő.

2010. november 26. péntek 15.00–18.00 óra – Fókuszban az újrahasználat
Újra-csomagolás + Formabontás! – Ékszerek, kitűzők, ötletes kiegészítők készítése használt és csomagolóanyagokból a tovább-használat jegyében
A program ingyenes.

2010. november 16–28. Fölösleges Áruk Fóruma mini-vándorkiállítás – Fókuszban a tudatos vásárlás
A kampányhoz kapcsolódóan a BMK aulájában megtekinthető a Humusz Szövetség Fölösleges Áruk Fóruma mini-vándorkiállítása. A gyűjtemény rámutat arra, hogy vásárlásaink során hirtelen ötlettől vezérelve mennyi olyan haszontalan, valójában felesleges holmit vásárolunk, amelyeket a boltok szükséges használati tárgyként forgalmaznak, ám többségük gyakran már a vásárlás után a szekrény mélyére kerül, vagy a szemetesben landol…

2010. november 22–december 2. Cellux csoport design-tárgyai minikiállítás
A kreatív újrahasználat jegyében a Cellux csoport munkáiból (ékszerek, játékok, bábok) látható válogatás a BMK aulájában. A csoport fiatal képző-, iparművész és alkotó tagjainak keze alatt életre kelnek a háztartási csomagolóanyagok, hulladékanyagok, hogy különféle műalkotások, dekoratív ékszerek, maszkok, bábok, jelmezek és lámpafüzérek formájában hasznosuljanak tovább. A kreatív csapat rendszeresen foglalkozik környezeti neveléssel és művészeti gyermekfoglalkozások lebonyolításával.

További részletek, programok és programhelyszínek a www.tulsokcucc.hu oldalon!

Ajánlott tartalom

Megvan mely műanyagokat tiltja be a kormány

Nagy mennyiségben fordulnak elő a piacon az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) javaslata szerint betiltandó, egyszerhasználatos műanyagtermékek - mondta Boros Anita, a szaktárca építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára.