Gondolatirányítású lakást mutattak be Japánban

Az agy-számítógép interfésszel vezérelhető otthon működését 2020-ra tökéletesítik, jelenleg még több másodperc késés van a gondolat és a megvalósulás között.

A lakásban elhelyezett készülékeket egy fejen hordható szerkezettel lehet irányítani, amely a viselő agyműködését, többek között a vérkeringést és az elektromos impulzusokat figyeli. Az agyműködés változásait leíró adatokat a headset drótnélküli hálózaton keresztül továbbítja egy számítógépes programnak, amely dekódolja a felhasználó szándékait, majd eljuttatja azokat a különböző elektronikus készülékeknek – írta az Aszahi Simbun japán napilap. A fejlesztők szerint a rendszer jelenleg 70-80 százalékos pontossággal ismeri fel a felhasználók szándékait. Ugyanakkor egyelőre jelentős, hat és fél másodperces időkülönbség van a gondolatok megfogalmazódása és azok számítógépes feldolgozása között. A japán belügy- és távközlési minisztérium által indított, több kutatóintézet és telekommunikációs cég által támogatott projektre 2015-ig 2,4 milliárd jent (hozzávetőleg 6,5 milliárd forintnyi összeget) különítettek el. A vállalkozás célja, hogy 2020-ra teljesen működőképes rendszert fejlesszenek ki.

Ajánlott tartalom

500 ezer forintos, komplett napelemes rendszert dobtak piacra

Az amerikai Zendure új AIO 2400 csomagja teljesen integrált erkélynapelemes rendszert kínál 800 watt teljesítménnyel, könnyű telepítéssel és intelligens vezérléssel.