Gondolatainkban olvasnak a kutatók

Kissé George Orwellt idézi a brit University College London idegkutatóinak vívmánya: mágneses rezonancia tomográfia (MRI) és számítógépes program segítségével képesek voltak nagy valószínűséggel megmondani, hogy kísérleti alanyaik három film közül épp melyikre emlékeznek.

A tudósok tíz jelentkezőnek három semmitmondó rövid filmet vetítettek le – például egy nőről, aki talál egy levelet, majd azt bedobja a postaládába, vagy egy másikról, aki megiszik egy pohár kávét, utána pedig eldobja a poharat. A kísérleti személyeknek ezt követően  mágneses rezonancia tomográfban fel kellett idézniük az egyes filmeket. A filmekhez kapcsolódó agyhullámokat feljegyezték, majd egy számítógépes program azokat bizonyos mintákká alakította át – tudósít a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása (www.derstandard.at).

A továbbiakban a kutatók csupán a mért minták alapján kívánták megmondani, hogy az alany épp melyik filmre gondolt. Sikerült is beazonosítaniuk a filmeket. Szerintük ez pedig azt bizonyítja, hogy a mindennapok összetett emlékeiért felelős epizodikus emlékezetben hagyott idegi nyomok igen stabilak.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.