Az már kiderült, hogy a kriptonitnak semmi köze nincs a sztreccsgatyás szuperhősök képességeihez, és most az is kiderült, hogy Superman kitől kapta ellenálló bőrét.

Golyóálló bőr készül pókselyemből

Az már kiderült, hogy a kriptonitnak semmi köze nincs a sztreccsgatyás szuperhősök képességeihez, és most az is kiderült, hogy Superman kitől kapta ellenálló bőrét.

A képregényhős Supermant elpusztító kriptonitról 2007-ben kiderült, hogy közönséges ásvány, nem világít zölden és teljesen ártalmatlan. Most egy holland kutatócsoport Superman ellenálló bőrének titkát fejtette meg. Valószínűleg Spiderman adta kollégájának a különleges páncélt, amiről lepattannak a golyók. Jalila Essaidi holland művésznő és a Törvényszéki Genetikai Konzorcium (az ottani helyszínelők) emberi bőrsejtek és pókselyem kombinálásával készítettek golyóálló szövetet. Sajnos egyelőre csak a lassabban haladó golyókat állítja meg a különleges anyag, a 22-es kaliberű fegyverből kilőtt lövedéket nem állítja meg.

 
Ez egyáltalán nem okozott csalódást Essaidinak, mert ő a fejlesztést úgyis csak egy furcsa művészeti projektnek szánta, amellyel a biztonság viszonylagosságát akarta bemutatni. A különleges pókselymet a Utah Állami Egyetem kutatói gyártották le. Éveket töltöttek el azzal, hogy genetikailag módosított kecskék tejéből pókfonál-proteineket nyerjenek ki, és abból különösen erős szálakat készítsenek. Essaidi ezeket kombinálta a Leiden Orvosi Egyetemtől szerzett bőrsejtekkel. Ez a bőr még messze van attól, hogy páncélként hasznosítsuk, de kiállítási tárgyként 2012 január 8-ig megtekinthető Hollandiában, a leideni természettudományi múzeumban.

golyóálló pókselyem

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.