GMO-s országos élelmiszerellenőrzés

Bár az uniós jogszabályok nem tiltják, hogy az élelmiszerek GMO-t tartalmazzanak, de ezt jól látható módon fel kell tüntetni a címkéken. Azonnali hatállyal országos, teljeskörű, elsősorban GMO-s termékekre vonatkozó élelmiszerellenőrzést rendelt el Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

A tárca vezetője szerint megengedhetetlen, hogy a köznyugalmat gyanús, GMO-val szennyezett élelmiszerekről szóló hírek zavarják meg. Az ellenőrzéseket a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal irányításával a megyei Kormányhivatalok Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző Igazgatóságainak munkatársai végzik. A hivatal szigorú vizsgálatokat tart a raktárakban és az áruházláncoknál, és határozottan fellép a szabálytalanságokkal szemben. A szegei gabonakutatóban folytatódott a magyar vetőmag-kampány Fazekas Sándor a Vessünk magyar vetőmagot! kampány keretében érkezett Szegedre. A decemberben indított kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a magyar vetőmagokra. A magyar gazdák számára egyértelművé kell tenni, hogy magyar vetőmagot használjanak. Mert a magyar vetőmagok biztonságosak, kiváló a minőségük, és jól bírják a hazai klímát. A korábban meglátogatott vetőmag-termelő és -forgalmazó üzemek után a miniszter azért kereste fel a szegedi kutatóintézetet, hogy az ágazat összefogását megjelenítse. Azért vagyok itt, mert a magyar vetőmagágazat érdekében teljes összefogásra van szükség – mondta a tárca vezetője. A konkurencia is összehangolja a tevékenységét és reklámokkal, marketingfogásokkal hódítja meg a vásárlókat.

A magyar vetőmagágazat sikerének az alapja a méltán világhírű magyar növényfajták nemesítése, ezért minden támogatást megadunk az ágazatnak. Meg kell őriznünk előkelő pozíciónkat, hiszen Európa 3., a világ 9. legnagyobb vetőmag-exportőre vagyunk. Az a célunk, hogy növeljük a magyar vetőmagok arányát a piacon, és új fajtákkal járuljunk hozzá a korszerű, egészséges táplálkozáshoz. Megpróbáljuk visszahozni a köztermesztésbe az olyan fajtákat, amelyek feledésbe merültek, így a kölest és a hajdinát. Szilágyi László, a szegedi Gabonakutató Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az intézmény 1924 óta szolgálja sikerrel a nemesítést. Azon dolgozunk, hogy a régi, bevált magyar fajták újra elterjedjenek. Sikerünkhöz erkölcsi támogatásra van szükségünk – jelentette ki az igazgató. A Kft. 2000 hektáron termel vetőmagot, éves árbevétele 1,9-2,2 milliárd forint, amely jog- és licencdíjakból, vetőmag feldolgozásból, értékesítésből és tudományos pályázatokból származik.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.