Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Klímaváltozás / Globális felmelegedés: 2 helyett 4 Celsius fok
A fejlődő országok évek óta a fejlettekre mutogatnak, mondván azok eleget szennyeztek már, hadd jöjjenek most ők. A legújabb adatok szerint azonban radikálisabb kibocsátás-csökkentésre van szükség, mint amiről a kiotói egyezmény szólt.

Globális felmelegedés: 2 helyett 4 Celsius fok

A fejlődő országok évek óta a fejlettekre mutogatnak, mondván azok eleget szennyeztek már, hadd jöjjenek most ők. A legújabb adatok szerint azonban radikálisabb kibocsátás-csökkentésre van szükség, mint amiről a kiotói egyezmény szólt.

A klímatanácskozás dohai fordulóján már arról beszéltek a szakemberek: 4 Celsius fokos felmelegedés várható, nem 2 Celsius fok, amit az üvegház-csökkentés mérséklésének céljaként tűzött ki a kiotói egyezmény, írja a piacesprofit.hu. Tehát a tervezettnél nagyobb emisszió-visszafogás szükséges, ha meg akarjuk fékezni az éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásait. A vártnál drasztikusabb felmelegedésről szóló feltételezést egyébként az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének(IPCC) kiszivárgott jelentése is igazolja.

Obama: nyolc mondat

2012 volt a legmelegebb év az Egyesült Államok történetében, s a hőség számos más országban rekordokat döntött. Az aszályból eredő károk 1 %-kal csökkentették az amerikai GDP-t tavaly. A Sandy hurrikán újabb fél 0,5 %-ot nyesett le az össztermékből. A washingtoni beiktatási ünnepségen tartott beszédében Obama elnök a klímapolitika rendezését jelölte meg második mandátuma központi feladataként. „Készek vagyunk válaszolni a klímaváltozás fenyegetésére annak tudatában, hogy ha nem tennénk, azzal gyermekeinket és a jövő generációit árulnánk el”, hangsúlyozta. Beszédében nyolc mondatot szentelt a témának, ami tulajdonképpen több, mint amit választási kampánya egész ideje alatt foglalkozott vele. Novemberben, választási győzelmének estéjén végül mégiscsak emlegetni kezdte a „melegedő bolygó romboló erejét”. Második elnöksége első heteiben Obama világossá tette: készen áll megkerülni a -klímavédelmi törvényt 2010-ben fel nem karoló- kongresszust, hogy a Környezetvédelmi Hatóság (EPA) és saját hatáskörében cselekedjen (úgynevezett executive action útján). Ezt elsősorban a széntüzelésű erőművek légszennyezésére vonatkozó előírások szigorításával tehetik meg. A Natural Resources Defense Council adatai szerint további 25 százalékkal csökkenthető még a régi típusú erőművek légszennyezése. Obama 2008-as hatalomra kerülése óta 10 százalékkal esett vissza az Egyesült Államok emissziója, ez azonban elsősorban a gazdasági válság miatti visszaesésnek tudható be, mintsem tudatos klímapolitikának.

Oroszország csapkodott
A 190 ország részvételével tavaly Dohában tartott klímacsúcson az utolsó pillanatban ugyan sikerült meghosszabbítani a 2012-ig tartó kiotói vállalásokat 2020-ig, de az 1997-ben szövegezett jegyzőkönyv nem vonatkozik Kínára és Indiára, az USA pedig sosem ratifikálta. Ezért a világ légszennyezésének alig 15 százalékát regulázza, állítja a Reuters. India és Kína azt akarja, hogy a gazdag országok agresszívabb emisszió-csökkentéseket eszközöljenek. Többségük 18 százalékos mérséklést vállalt az évtized végére az 1990-es szinthez képest. A tudósok úgy vélik, az egyre valószínűbb 4 Celsius fokos melegedés miatt most már 25-40 százalékátról lenne célszerű beszélni. Az EU-ban zöld aktivisták évek óta az unió 30 százalékos mérséklése mellett kampányolnak.

Ajánlott tartalom

Donald Trump lemondta dániai látogatását, mert nem adják el neki Grönlandot

Donald Trump amerikai elnök kedden éjjel Twitteren bejelentette, hogy lemondja dániai látogatását.