Gigászok harca a szélért

A Bloomberg New Energy Finance (BNEF) legújabb elemzése szerint az Amerikai Egyesült Államokban tavaly hatszorosára nőtt a szélerőművek száma, Kína pedig továbbra is a legnagyobb szélenergia kapacitással rendelkezik a világon. A kutatás továbbá azt is megjegyezte, hogy 2014-ben összesen 310 milliárd dollárt fektettek a világon a „tiszta” energia beruházásokba.

Az USA szárazföldi szélenergia kapacitása 4,7 gigawattal (GW) nőtt tavaly, ami jóval nagyobb az egy évvel korábbi 764 megawattos növekedéshez képest.  A felfutó megújuló energiatermeléshez nagyban hozzájárul az a törvényi szabályozás, amely a háztartási, illetve a kereskedelmi méretű erőművek telepítése esetén a beruházók számára 30%-os adójóváírást tesz lehetővé a beruházás összegéből.  A New York Times elemző cikke szerint ebből adódóan egyre több áramszolgáltató ír alá szerződéseket alvállalkozókkal arra vonatkozóan, hogy megújuló forrásokból szerezzék be a szükséges energiát. A szélenergia jelenleg Amerikai teljes energiaszükségletnek több mint 5 %-át adja.

Érdekesség, hogy tavaly márciusban Texas-ban a szélturbinákból nyert villamosenergia elérte az állami szükségletek 29 %-át, ami rekordnak számít az olajban gazdag államban. Kína szélenergia kapacitása ezzel szemben közel 40%-al nőtt 2013-hoz képest, ami 20,7 gigawatt pluszt jelent, az ország teljes kapacitása így már 96 Gigawatt. Ennek tükrében elmondható, hogy az ázsiai nagyhatalom rendelkezik a legnagyobb szélenergia-piaccal. A szén és a vízenergia mellett egyébként a szél a harmadik legnagyobb megújuló energiaforrás Kínában. Az első öt legnagyobb szélenergia kapacitással rendelkező országok között szerepel még India, Brazília, Németország.

forrás: ecolife.blog.hu

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.