Gigantikus aksija van az első elektromos traktornak

A neves amerikai traktorgyártó a John Deere bemutatta, állításuk szerint, a világ első teljesen elektromos, nagy teljesítményű mezőgazdasági munkagépét. A traktor hivatalosan majd Párizsban fog debütálni, egy nemzetközi agrokiállításon.

A gépben kétség kívül hatalmas lítium-ion akkupakk kapott helyet, amely 130 kWh kapacitású, amely 30 százalékkal több, mint a legdrágább Tesla ugyanilyen mutatója. A konnektoros traktor alapját egy sztenderd 6R-modell adta. A gép alatt két elektromotor dolgozik az egyik felel a jármű hajtásáért, míg a másik a traktorhoz kapcsolt perifériák mozgatásáról gondoskodik alapvetően. De szükség esetén mindkét motor bekapcsolható a hajtásba. Az elektromotorok alapvető jellemzői egy mezőgazdasági gép esetében is ideálisak lehetnek a nagy nyomaték- és az alacsony sebességszükséglet miatt, írja a hvg.hu. 

A kérdés itt is inkább a hatékonyság és súly, az előbbire a John Deere válasza, hogy a jármű 55 kilométert tud megtenni egy töltéssel, az újratöltési idő nagyjából 3 óra. Hogy mennyivel nehezebb egy ilyen jármű, arra nem volt adat, de egy hatalmas dízelmotor helyett, egy jóval kisebb elektromos motorral a nagy akkupakk ellenére sem feltétlenül kell nagyságrendekkel nehezebbnek lennie.

Ajánlott tartalom

A napenergiával működő autók rejtélyes világa feltárul

2030-ra 60 százalékkal csökkenhetnek a napelemes autók költségei.