Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Geotermikus energiával fűtik a mórahalmi önkormányzat intézményeit
Tudj meg többet: Geotermikus energia

Geotermikus energiával fűtik a mórahalmi önkormányzat intézményeit

Mintegy fél milliárd forintos beruházással geotermikus hőenergia-ellátásra állt át a mórahalmi önkormányzat; a város intézményeit mostantól csak termálvízből nyert energiával fűtik – közölte Nógrádi Zoltán polgármester (Fidesz) csütörtökön sajtótájékoztatón.

Nógrádi Zoltán (Fidesz) elmondta: az 543 millió forintos beruházás 263 millió forint uniós támogatásban részesült. Az önrészt a város kötvénykibocsátásból fedezte. Megvalósulásával Mórahalom közintézményei olcsó, környezetbarát és fosszilis energia-hordozótól független fűtési energiaellátáshoz jutnak.
A település és térsége eddig mintegy egy milliárd forintos uniós forrást nyert különböző környezetvédelmi típusú programokra. Ezek közt alternatív megújuló-energia forrásokkal kapcsolatos programok, szemléletformálással, környezettudatos gazdálkodással, fogyasztással, oktatással, képzéssel, szennyvízelvezetéssel, tisztítással, valamint hulladékgazdálkodással kapcsolatos fejlesztések valósultak meg. Ezeknek a programoknak kiemelt eleme volt a geotermikus-energia hasznosítás.

A most zárult projekthez hat évvel ezelőtt nyertek pályázatot egy határon-túli program keretében, amelyben elkészülhetett a tervezés. Később a mintegy 550 millió forintos program keretében elkészülhetett egy termelő és egy visszasajtoló kút – valamint a hozzátartozó távvezeték, amellyel minden intézményhez eljuttathatják a termálvizet. A jelenlegi és leendő intézményeket is rákapcsolják, hiszen a most még épülő Hotel Colosseumot, az új polgármesteri hivatalt, sőt a templomot is így fűtik majd. Ezzel a számítások szerint évente mintegy 500 ezer köbméter gázt takarít meg a település, mely 50-60 millió forintos megtakarítás. Így mintegy 1000 tonnával kevesebb szén-dioxid-kibocsátás terheli a környezetet.

Egy másik uniós pályázat lehetőséget ad arra, hogy további megújuló energiákat is használhasson a település; például a napenergiát a közvilágításban, illetve a termálvíz kitermelésekor keletkezett gázt elektromos áram előállítására. Az egész program komplex befejezése két év múlva várható.
A lakosság bekapcsolásához a geotermikus fűtésrendszerbe   további kutak feltárása szükséges – válaszolta a polgármester az MTI kérdésére. A jelenlegi kapacitás teljesen kihasznált, további fogyasztói helyeket nem lehet rákapcsolni. De egészen biztos, hogy a lakosság terhein is segíteni kell, talán más megújuló energia bevonásával, ami akár a biomassza is lehet – mondta Nógrádi Zoltán.

Ajánlott tartalom

Ilyen okos közlekedési lámpákat még biztos nem látott

Bécsben 1.300 közlekedési lámpa közül 200 régi nyomógombosat küldenek nyugdíjba, helyüket pedig okos kamerával ellátott lámpák veszik át.