Geotermális erőmű épül Battonyánál 116 millió euró befektetésből

Nagyteljesítményű geotermális erőmű épül Battonyánál 116 millió euró befektetésből. A “Dél-Alföldi EGS erőmű” projekt 39,3 millió euró uniós támogatást kapott az innovatív, megújuló energiák előállítását támogató NER300 program keretéből – jelentette be kedden délután Gajda Róbert Békés megyei kormánymegbízott Békéscsabán sajtótájékoztatón.

Gajda Róbert kiemelte: a projektet a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt fejlesztési programnak nyilvánította, a geotermális energiát innovatív módon hasznosító villamoserőmű éves szinten 12 Megawatt áramot termel majd és 60 Megawatt hőt. A helyben termelt energiával csökken a dél-békési térség energia-függősége, az olcsó energiára új mezőgazdasági és ipari vállalkozások települhetnek, közvetetten új munkahelyek létesülnek, a melléktermékként keletkező hőenergiát a kertészetek és a térségi önkormányzatok közintézményei tudják majd hasznosítani. Hozzátette: a beruházással kapcsolatos engedélyeztetési eljárásokról a hivatal kedden második alkalommal egyeztetett a projektnyertes EU-FIRE EGS Hungary konzorcium képviselőivel.

Kovács Péter, az EU-FIRE ügyvezetője a sajtótájékoztatón kiemelte: a beruházás a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal és a Nemzetgazdasági Minisztériummal szoros együttműködésben valósul meg. A battonyai projekt az első föld hőre alapozott EGS erőmű lesz Magyarországon, az energiát nem forró termálvízből nyerik, hanem 220-240 celsius fokos kőzetből. A hőkutakba felszíni vizet vezetnek és az így kivezetett forró vízből termelnek villamos energiát. A battonyai hátság adottságai jók a technológiához, viszonylag nem túl mélyen található forró kőzet. A magyarországi projektet az Európai Bizottság geotermális kategóriában a legjobbnak minősítette. A battonyaihoz hasonló kutató és szemléltető projektek jelenleg az Egyesült Államokban és Ausztráliában zajlanak. Hozzátette: elkészült a projekt végrehajtási terve, jelenleg zajlanak az előkészületek a további kutatásokra, az eredmények alapján a feltáró fúrásokra és a tározók kialakítására. A projekt várható befejezése 2018. december, az időpont egy évvel hosszabbítható. Az EU az elnyert 39,3 millió euró összegből 16 millió eurót kifizetett a konzorcium részére. Az EU-FIRE EGS Hungary a Battonya területére kiírt geotermikus koncessziós pályázatot elnyerte, a konzorcium a mélyfúrásokra négyszáz négyzetkilométeres területre a szerződést a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal októberben aláírta.

Az EU-FIRE EGS Hungary konzorciumban a magyar tulajdonú EU-FIRE 95 százalék tulajdonrésszel rendelkezik, öt százalékkal az izlandi Mannvit vállalat. Az EU-FIRE a hazai geotermális projektek fejlesztésében rendelkezik nagy tapasztalatokkal, a Mannvit nemzetközi szinten a geotermális erőforrások kiaknázásában.

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.