Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Gellérthegy magasságú szélturbina
Tudj meg többet: Szélenergia

Gellérthegy magasságú szélturbina

Több szelet terel a lapátokhoz a megnövelt orrkúp, állítják az újfajta turbina fejlesztői, akik gyermekkoruk kedvenc fémépítőjét is elővették a szerkezet tervezéséhez.

A kaliforniai Tehachapi mellett terül el az Egyesült Államok legnagyobb szélerőmű-farmja, ezért a helyieknek nehéz újat mutatni a témában, minden gyártmányt és méretet ismernek már. Mégis meglepődtek a GE új szélturbináján: kinek egy bohócorr, kinek egy becsapódott ufó jutott eszébe róla.

A lapátok tövénél, az orrkúp előtt pedig egy 18,3 méter átmérőjű, kilenctonnás alumínium félgömb látható, amelyről azt állítják fejlesztői, hogy megújítja az iparágat.

A fizika egyik alapelvét használták ki

Az új konstrukció neve a kissé bonyolult ecoROTR, azaz Energy Capture Optimization by Revolutionary Onboard Turbine Reshape, magyarul energiatermelés optimalizálása forradalmi turbinaforma-módosítással.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Hol a legdrágább az áram a világon?

A német fogyasztók fizetik a legmagasabb áramdíjat a világon, több mint a dupláját a globális átlagnak a Verivox összehasonlító portál és a Global Petrol Prices energiaipari adatszolgáltató felmérése alapján.