Gázerőmű épül Battonyán több mint kétmilliárd forintból

Gázerőmű épül Battonyán, a több mint kétmilliárd forintba kerülő, hat megawattos áramtermelő alapkövét március 12-én helyezik el – közölte Battonya polgármestere csütörtökön az MTI-vel.

Karsai József (MSZP) elmondta: a hat gázmotorral működő villamos erőmű inertgázzal – alacsony éghetőgáz-tartalmú földgázzal – fog működni. Az olajbányászat során keletkezett inertgázt   korábban visszasajtolták a földbe, mert nem volt gazdaságos a feldolgozása. Mostanra viszont ennek a gáznak a bányajáradéka a korábbi 65 százalékról nyolc százalékra csökkent, így már megéri a Molnak a felszínre hoznia.
    Az erőmű felépítésére és működtetésére korábban megalakult az Energiapark Kft., amelynek 76 százalékát két szegedi cég, míg a fennmaradó részt a battonyai önkormányzat birtokolja.

    A kft. az erőmű megépítésére két ütemben megközelítőleg egymilliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert el pályázatok útján uniós alapoktól, de Karsai József számít a leghátrányosabb helyzetű kistérségek számára elkülönített forrásokból is legalább 200 millió forintra. A fennmaradó részt pedig a gazdasági társaság hitelből biztosítja.
    A Battonyán előállított villamos energia kötelező átvételéről pedig a képviselő tudomása szerint napokon belül megjelenik egy kormányrendelet is.
    A battonyai fejlesztések ezzel nem érnek véget. Az erőmű építésének megkezdésével párhuzamosan egy 5,2 hektáros üvegházat épít az erőmű mellé egy olyan vállalkozás, amely Magyarországon már 30 hektáron végez üvegházi termelést.
    Az üvegház létesítésének költségét kétmilliárd forintra becsülte Karsai József. Elmondta, erre a célra szintén 500-600 millió forintos uniós támogatásra számít a beruházó, aki további 600 millió forint önerőt biztosít, míg a többi forrást hitelből fedezi. Az üvegházat a gázmotoros erőműben keletkezett hulladékhő, illetve meleg víz fogja felfűteni.

    A tervek között szerepel egy további, 3.6 megawattos erőmű építése is, amely a gázmotoros erőmű füstgázát hasznosítaná és dolgozná fel. A kivont szén-dioxid egy részét pedig az üvegházi levegő dúsítására használnák fel, míg a többit palackoznák, és úgy hoznák kereskedelmi forgalomba. A battonyai olcsó energiára települve napirenden szerepel egy hűtőház és egy bioetanol-üzem megépítése is.
    A képviselő szerint összességében a fejlesztések értéke elérheti a 10 milliárd forintot, és ez lesz a Dunán innen az egyik legjelentősebb beruházás, amely ráadásul 4-500 embernek adhat közvetlenül munkát.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.