Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Energiapolitika / Gázár támogatás helyett az alternatív energia arányát kell növelni

Gázár támogatás helyett az alternatív energia arányát kell növelni

A hagyományos gázár támogatást fokozatosan meg kell szüntetni és az így felszabaduló pénzeket az alternatív energia felhasználás ösztönzésére kell fordítani – hangsúlyozta Garamhegyi Ábel szerdán Budaörsön a magyar biogáz konferencia nyitó előadásában.

A gazdasági minisztérium államtitkára kifejtette, hogy a változtatásra az ország import gázfüggőségének mérséklése miatt van szükség. Az alternatív energia részarányának növelésére európai uniós forrásokat is be kell vonni. Annál is inkább, mert az EU előírása szerint 2020-ig a tagországoknak az összes energiafelhasználáson belül az alternatív források részarányát 20 százalékra kell növelni – tette hozzá.

Magyarország a 15 százalékos részarány elérését vállalta, amelyet az államtitkár reálias célkitűzésnek nevezett. Az alternatív energia források hazai felhasználásában a biomassza 30-32 százalékkal szerepel, ami jónak mondható, így elsősorban a napenergia és a biogáz részarányának növelésre kell törekedni. A   biogáz felhasználás jelenleg 0,8 százalékot képvisel, mértékét ugyan többszörösére lehet növelni, de ehhez költségigényes technológiai fejlesztésekre van szükség – hangsúlyozta.

A biogázt nem csupán az áramtermelésre, hanem emellett a távhőszolgáltatásban is hasznosítani lehetne. Emlékeztetett rá, hogy az év közepén hatályba lépő új távhő törvény a távhőszolgáltatás versenyképességének fokozására született. Csakhogy a fűtőművek 70 százaléka önkormányzati tulajdonban van, így a fejlesztést is ennek a szférának kellene állnia – hívta fel a figyelmet Garamhegyi Ábel. Nehezíti a megújuló energia bevonását a távhőszolgáltatásba az is, hogy a hőenergia gazdaságosan csupán kis távolságba, legfeljebb 3,5 kilométeres körzetbe továbbítható – fűzte hozzá.

Bibók Zsuzsanna,a környezetvédelmi tárca helyettes főosztályvezetője előadásában hangsúlyozta: a globális klímapolitika irányelveivel összhangban készült el 2008-ban a nemzeti éghajlat változási stratégia. Ennek fontos eleme a biogáz felhasználás évi 6-7 százalékos elérése 2020-ig. A cél teljesítéséhez elsősorban a szennyvíztisztító telepeken keletkező, jelenleg évi 170 ezer tonnányi szennyvíziszap hasznosítása kínál jó alapot. Jelenleg már 16, a saját áramszükségletét iszapból előállító szennyvíztelep működik az országban.

A szakember szerint a nagyüzemi állattartó telepeken összegyűlő trágya is jól hasznosítható biogáz, illetve belőle áram előállítására. Főként a regionális ellátásban, a kistérségek részére nyújtott energiaszolgáltatásban lehet e megoldásoknak nagyobb szerepük – hangsúlyozta.

Ajánlott tartalom

Az amerikai Ohio államban bezárnak egy lezárt atomerőműhöz közel fekvő iskolát

Az amerikai Ohio államban bezárnak egy már lezárt atomerőműhöz közel fekvő iskolát, mert az intézményben, illetve annak közelében radioaktív anyagokat észleltek.