Galindo: a napenergia a legversenyképesebb energiaforrás

Támogatási rendszer nélkül is lehet nyereségesen megújulókba fektetni – mondta az NRGreportnak a Dél-Amerikában terjeszkedő spanyol Greenergy Renovables vezetője, Hugo Galindo Pérez.

Nulláról fejlesztenek erőműveket, melyeket később üzemeltetnek is. Mi a ráció ebben az üzleti modellben?

A tervezéstől az engedélyek megszerzésén keresztül az építkezésen át mindent mi végzünk – teljes projektet lefedjük – ez a „specialitásunk”. Ezt követően üzemeltetjük is az erőműveket – hónapokon vagy éveken át. Ha semmiféle szabályozási vagy működtetési kockázat nem áll fenn, értékesítjük őket a végső beruházónak.

Mennyi idő telik el az értékesítésig?

A leghosszabb idő eddig három év volt, átlagosan másfél-két éven belül értékesítjük projektjeinket. Ez azonban sok tényező függvénye.

A kérdés az, hogy megéri így működni?

Ha a projekt egészét lefedjük, annak minden elemén nyerhetünk valamennyit, könnyebben optimalizáljuk költségeinket. Persze nem mindig egyszerű, vagy lehetséges. Egyik sajátosságunk a rugalmasság: előfordulhat, hogy az engedélyeztetési eljárás végén a papírokat átadjuk egy nagyobb fejlesztő/kivitelező cégnek, aki átveszi/folytatja a projektet, amelynek kezelése esetleg túl sok lenne nekünk.

Az ágazatra jellemzőek az együttműködések. Chilében vegyes vállalatot hoztunk létre a világ egyik vezető fotovoltaikus gyártójával, a Trina Solarral. Együttműködésünk értelmében körülbelül 60 megawatt kapacitást adunk át. Ők adják a napelemeket, mi beépítjük, mindkét fél ötven-ötven százalékos tőkével vesz részt a projektben. Nincs szükségünk projektfinanszírozásra, így a teljes folyamat gyorsabb. Amikor eljutunk arra a pontra, hogy a beruház kereskedelmi üzemeltetésre kész, a Trina Solar eladja azt egy külföldi befektetőnek. Ekkor, vagy más stádiumokban is eladhatjuk a projektet, ez az a rugalmasság, ami megkülönböztet minket más piaci szereplőktől. Gyártani ugyan nem gyártunk, inkább integrátorok vagyunk. A célunk, hogy az üzemeltetésből, az energia értékesítéséből és a végső beruházónak értékesített projektekből egyaránt származzon bevételünk. A 2016-2017-es üzleti tervünk szerint durván hetven megawattnyi projekt van előkészületben, s körülbelül 20-30 megawatt kapacitást értékesítettünk. Ha képesek vagyunk ezt a mixet fenntartani, elégedettek vagyunk.

Hány megawattnyit adták át eddig?

Chilében már üzemel kilenc megawatt, ami az év végéig további 18-e bővül. S hamarosan elkezdünk építeni újabb 18 megawattnyi kapacitást. Tavaly megnyertünk egy 36 megawattos projektet Peruban, 2017 első negyedévében kezdünk hozzá az építéshez, az átadást az év végére tervezzük. Egy közbeszerzésen harminc megawatt kapacitást nyertünk két hónapja Mexikóban, melyet 2018-ra kell átadunk. Argentínában valószínűleg megpróbáljuk megszerezni egy közelmúltban meghirdetett projekt jogait. A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes állami támogatásra pályázna idén

A kormány tervei szerint még az idén pályázatot hirdet azoknak, akik korábban háztartási méretű napelemes kiserőművet telepítettek és most szeretnének energiatárolót is feltenni.