Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / G8-csúcs – Klímavédelmi célokban állapodtak meg a világ vezető iparhatalmai

G8-csúcs – Klímavédelmi célokban állapodtak meg a világ vezető iparhatalmai

Minden korábbinál határozottabban elkötelezte magát az éghajlatváltozás elleni küzdelem mellett a hét legfejlettebb ipari hatalom és Oroszország alkotta G8-as csoport. Szerdán kezdődött csúcstalálkozójuk első napját záró közös nyilatkozatuk szerint nem emelkedhet világszerte 2 Celsius foknál nagyobb mértékben a középhőmérséklet a 2020-ig tartó időszakban, a szén-dioxid-kibocsátást pedig 50 százalékkal csökkenteni kell 2050-ig.

A széngázkibocsátás csökkentésénél a viszonyítási alap “1990 vagy az azt követő évek” a nyilatkozat szerint. A felmelegedés az iparosodás előtti korszakhoz képest nem haladhatja meg a 2 Celsius fokot.  Elemzők szerint a Nyolcak ezzel minden korábbinál ambiciózusabb célokat tűztek ki, hiszen mostanáig még abban sem sikerült megegyezni, hogy politikai cél a globális felmelegedés korlátozása. A vezető iparhatalmak ráadásul az élen kívánnak járni a kibocsátás-csökkentésben; a szerdai nyilatkozat szerint az 50 százalékos csökkentés a világ egészére vonatkozik, a fejlett ipari államokban viszont jóval nagyobb mértékben, 80 százalékkal szükséges visszafogni a szén-dioxid-kibocsátást.

A megállapodás elemzők szerint főként az amerikai politikában az elnökváltással végbement irányváltásnak tulajdonítható. Környezetvédő szervezetek ugyanakkor bírálják a nyilatkozatot. Például a Greenpeace szerint “Obama, Merkel és a többiek csődöt mondtak”. Valójában arra lenne szükség, hogy 2020-ig 40 százalékkal csökkenjen a kibocsátás 1990-hez képest, a Nyolcak azonban “jelét sem adták annak, hogy hajlandóak lennének vezető szerepet vállalni ebben” – mondta Tobias Münchmeyer, a nemzetközi környezetvédő szervezet éghajlat-változási szakértője a csúcs helyszínén, a közép-olaszországi L’Aquilában.

A szakértő szerint az is kifogásolható, hogy a Nyolcak nem készülnek klímavédelmi beruházásokra a fejlődő országokban. “A Greenpeace mély csalódottsággal fogadja az első olyan G8-csúcs eredményeit, amelyen Barack Obama is részt vett.” A Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint előrelépés, de nem áttörés, ami a klímavédelem területén a G8-csúcson történt. “Hiányzik a nyilatkozatból, hogy konkrétan mi következik az elhatározásokból” – mondta Kathrin Gutmann, a WWF szakértője, aki szerint rövidebb távú, a 2020-ig tartó időszakra vonatkozó tervekkel kellene előállni, és nem elég azzal foglalkozni, hogy mi történjen 2050-ig.

Ajánlott tartalom

Meglett az Év háza 2020-as győztese

Jakabfi-Kovács Boglárka és Gyürki-Kiss Pál hűvösvölgyi lakóháza kapta a fődíjat családi ház kategóriában, a középületek között pedig a Budai Vigadó felújításáért Nagy Csaba és csapata vehette át a legjobbnak járó elismerést az Év háza gálaesten csütörtökön Budapesten.