Futótűzzel kell szembenéznie az Amazonasnak

Fokozott futótűzveszéllyel kell számolnia idén az Amazonas-medencének a NASA figyelmeztetése szerint. A jelenség több millió fát és állatok tömegét érintheti.

Történetének legszárazabb időszakát éli az Amazonas medencéje, ráadásul az idei esztendő a korábbiakkal összehasonlítva rekordszáraznak ígérkezik. A Mongabay.com jelentése rámutat, hogy ez minden valószínűség szerint együtt jár azzal, hogy az Amazonas füves területei és az esőerdők veszélyesen gyorsan terjedő futótüzeknek néznek elébe a következő időszakban. A kutatók a háttérben az egyre erősödő El Niñót látják.

A jelenség a teljes 2015-ös évben és a 2016-os esztendő első hónapjaiban jelentősen felmelegítette a csendes-óceáni vizeket, miközben világszerte megváltoztatta a csapadék eloszlását.

Az Amazonas-medencében drasztikusan csökkent a csapadék mennyisége, miközben a régió más részein az időjárás súlyos aszályt okozott. Ráadásul mindezt az esős évszakban. Az Amazonasra a 2002 óta legszárazabb időszak köszöntött, amely egyet jelent az egyre gyakrabban tomboló futótüzekkel, amelyek gyorsan terjednek és hatalmas lángokkal égnek – mondta Doug Morton, az amerikai szervezet egyik földkutatója és az Amazonas tűz-előrejelző rendszerének társ-alkotója. Utóbbi a NASA-műholdak éghajlat-megfigyeléseit és észleléseit használja fel az erdőtüzek mértékének előrejelzéséhez és meghatározásához.

Meghaladja a kockázatot

„A súlyos szárazság jelei már a száraz évszak elején megmutatkoztak, és ez kitűnő terepet biztosít egy korábban nem látott, extrém méretű erdőtűz kialakulására az Amazonas-medence déli részén” – állítja Morton, aki szerint a legnagyobb kockázatot a brazíliai Amazonas, Mato Grosso és Pará államok jelentik.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Ingyenes divatbemutatót tartanak a fenntarthatóság jegyében

A fenntartható öltözködés jegyében Rezes Judit színésznő, Tihanyi Ildi jelmeztervező és a Delta Produkció divatbemutatóra és egész napos rendezvénysorozatra várja az érdeklődőket május 4-én a Merlin Színházban.