Az elmúlt évtizedekben folyamatosan növekedett a nagyvárosok alatti talajvíz hőmérséklete a legújabb kutatások szerint, s ez a hő akár a városok fűtéséhez is hozzájárulhat kutatók szerint.

Fűtésre is szolgálhat a városok alatti meleg talajvíz

Az elmúlt évtizedekben folyamatosan növekedett a nagyvárosok alatti talajvíz hőmérséklete a legújabb kutatások szerint, s ez a hő akár a városok fűtéséhez is hozzájárulhat kutatók szerint.

A karlsruhei technológiai intézet adatai szerint a városok alatti talajvíz hőmérséklete akár öt Celsius fokkal is magasabb lehet, mint a környező területeken. A jelenség hátterében az egymáshoz közel álló épületek, a természettől elhódított föld, a metropoliszokat fűtő gyárak és a közlekedés állnak.
Ebben a változásban a kutatók nagy lehetőséget látnak: “A városok alatt rendkívül nagy hőforrások szunnyadnak” – vélekedik Philipp Blum mérnökgeológus. Számításai szerint a talajvíz-hőmérséklet 2 Celsius fokos csökkentése is elegendő lenne ahhoz, hogy egy Kölnhöz hasonló nagyváros hőigényét több mint két és fél évre biztosítsa. Olyan hatalmas városokban pedig, mint Sanghaj és Tokió a talajvíz akár több évtizedre elegendő hőenergiát biztosíthat.
Blum szerint az energia hőszivattyúk segítségével hatékonyan használható télen fűtésre, nyáron hűtésre.
A tudósok abból indulnak ki, hogy az elvárosiasodás növekedésével tovább emelkedik a talajvíz hőmérséklete is. Számításaikat karlsruhei, svájci és kanadai kutatók Kölnben és a kanadai Winnipegben egyesítették. Eredményeiket az Environmental Research Letters című szaklapban jelentették meg.

Ajánlott tartalom

Csökkent a gázfogyasztás a fűtési szezonban

Sem állami, sem önkormányzati szinten nem volt szükség a gázfogyasztást korlátozó intézkedésekre az elmúlt télen - közölte az Energiaügyi Minisztérium kommunikációs főosztálya vasárnap az MTI-vel annak apropóján, hogy április közepén véget ért a hivatalos fűtési szezon. A tájékoztatás szerint a nagyarányú megtakarítást hozó előző fűtési szezonhoz képest több mint negyedmilliárd köbméterrel, 4,3 százalékkal volt alacsonyabb a gázfelhasználás.