Fűtéskorszerűsítés a tatai kistérségben

Négyszázmillió forintos, energiát megtakarító felújításra és fűtéskorszerűsítésre nyert pályázatot a tatai kistérség; a fejlesztés Baj, Kocs és Naszály oktatási intézményeit is érinti – közölte Tata polgármestere sajtótájékoztatón kedden.

“A város korábban hét intézményével sikeresen pályázott energiamegtakarító korszerűsítésekre, majd a pályázatokba a kistérség önkormányzatait is bevonta. Az 1000-2000 fős településeknek önállóan nehezebb lett volna forrásokat szerezni” – mondta Michl József (Fidesz) Tatán.
Maszlavér István, Naszály független polgármestere elmondta, hogy a település 170 fős iskolájának korszerűsítésére az önkormányzat 11 millió forintos önereje mellé 50 milliós támogatást kaptak.
Az érintett iskolákon, óvodákon, a kistérségi idősek otthonán és a tatai polgármesteri hivatalon hőszigetelést végeznek, kicserélik az ablakokat, valamint mérhetővé és szabályozhatóvá teszik a fűtést.

A számítások szerint az üzemeltetési költségek 60 százalékkal csökkennek, az energiaköltségekből évente közel 11 millió forintot takarítanak meg, így a beruházás nyolc év alatt térül meg – mondta el Michl József.
A tatai városháza műemlék épületét egy Magyarországon először alkalmazott eljárás során különleges festékkel vonják be, mely egy centiméter vastag, de szigetelőképessége 7-8 centiméter vastag, hagyományos burkolatnak felel meg.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.