Fűtenék a kerékpárutakat

Fűtött kerékpárutakról szóló javaslatot fontolgat néhány holland város, hogy ezzel népszerűsítse a fokozottabb biciklihasználatot a téli hónapokban. Hollandiában nagyjából 18 millió bicikli jut a kevesebb mint 17 milliós népességre. Az országot több mint 35 ezer kilométernyi kerékpárút hálózza be.

A tervezet szerint geotermikus energiát használnának a jégképződés megakadályozásához. Az útmelegítés az előzetes számítások alapján 20-40 ezer euróba (5,6-11,3 millió forint) kerülne kilométerenként. Az ötletgazda, Marcel Boerefijn szerint a beruházásnak hála visszaesne a közúti balesetek száma, kevesebb sóra lenne szükség az utak felszórásához és jelentősen csökkenne az autók téli költségeinek összege. Boerefijn szerint a beruházás végső nettó költsége akár kevesebb is lehet, mintha szalmával terítenék be a kerékpárutakat. “Rendkívül izgatottak vagyunk a fűtött bicikliutak miatt, mivel rengeteg kellemetlenséget tudnának kivédeni” – mutatott rá Arien de Jong, a Holland Kerékpáros Szövetség szóvivője. “Ha a kerékpárösvényeket több mint négy hétig jég borítja, az nagyjából hétezerrel több balesetet jelent, beleértve a két keréken közlekedőket is.” Az ország keleti részében fekvő Zutphen jelenleg a javaslat előzetes kiértékelésének eredményeire vár, mielőtt jövőre belevágna a kivitelezési tanulmány elkészítésébe – adta hírül a BBC News. Utrecht tartománya is kacérkodik a fűtött kerékpárutak ötletével. Hollandiában a becslések szerint nagyjából 18 millió bicikli jut a kevesebb mint 17 milliós népességre. Az országot több mint 35 ezer kilométernyi kerékpárút hálózza be.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.