Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Fukusima/Csernobil: a politikusok semmit sem tanultak

Fukusima/Csernobil: a politikusok semmit sem tanultak

Körülbelül nyolcezer kilométer és 25 év választja el egymástól a csernobili és a fukusimai atomkatasztrófát. Vajon miben hasonlított, és miben különbözött egymástól az ukrajnai és a japán atomerőmű balesete?

Mindkét erőmű a múlt század ’70-es éveiben épült: Fukusima 1971-ben, Csernobil hat évvel később. Vagyis a japán erőmű túlélt negyven évet, míg az ukrajnai csak kilencet. A katasztrófa évében Fukusimában hat, Csernobilban négy reaktor működött.

Az okok

Mindkét katasztrófa hátterében álltak tervezési hibák és hanyagságból fakadó hiányosságok is.

A csernobili erőműben történt robbanást egy kísérlet okozta, amelyet egy ottani kutatócsoport végzett 1986 április 26-án.

A nemzetközi Atomenergia Ügynökség elsőre a kísérletet végzők melléfogásainak tulajdonította a katasztrófát, de később módosította álláspontját.

Végül is arra jutottak, hogy leginkább a reaktorok konstrukciójában volt kódolva ez a baleset. Azok, akik ezeket a nagy nyomású csőreaktorokat tervezték, meg voltak győződve arról, hogy bizonyos események tragédiához vezető kombinációja nem állhat elő. Miután ilyesmire nem készültek, nem is gondoltak ennek megelőzésére. A csernobili atomerőmű biztonsági rendszere nem volt alkalmas arra, hogy kivédje mindazt, ami 1986 április 26-án éjjel történt.

* A fukusimai atomerőmű összeomlását egy földrengés okozta, illetve az azt követő szökőár 2011 március 11-én. Arra, hogy ilyen hatalmas cunami jöhet, figyelmeztettek a szakemberek, de végül abban maradtak, hogy nem valószínű. A földrengés miatt összomlott az áramellátás és a tartalék generátorok is megrongálódtak, úgyhogy megszűnt a reaktorok hűtése.

Sugárveszély

A csernobili és a fukusimai atomkatasztrófát is a legsúlyosabb, hetes fokozatúként sorolta be a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség.

Fekvéséből következően a csernobili atomerőműben történt baleset jókora veszélyt jelentett az Ukrajnával szomszédos országokra, és valamilyen formában elérte egész Európát. Egyedül Portugáliában nem volt mérhető a hatása.

A fukusimai erőműből szivárgó, szennyezett hűtővíz először a talajt itatja át, majd a talajvízzel együtt kerül az óceánba. Radionuklidokat mostanra a Csendes-óceán Japántól távol eső területein is kimutattak, igaz, a szennyeződés mértéke csak a japán vizeken számottevő.

Az Euronews riportere, Chris Cummins a tragédia harmadik évfordulóján járt ott

Moszkva vagy Tokió kezelte jobban a helyzetet?

A szovjet vezetés mindent megtett, hogy eltitkolja a balesetet. Csakhogy egy svéd atomerőmű szakemberei két nappal később kiszúrták, hogy szokatlanul nagy a sugárzás, úgyhogy kipattant a botrány. Attól kezdve Moszkva már csak a katasztrófa bagatelizálásával próbálkozhatott. Ezzel nagyon sok ember egészségét sodorták veszélybe.

Nagyon úgy néz ki, hogy a japán kormány sok régi hibát elkövetett 25 évvel később. A lakosság kimenekítése gyorsan és profi módon folyt, de aztán két és fél hónap is eltelt, mire nyilvánosságra hozták, hogy az egyik fukusimai erőműben a szó szoros értelmében olvadnak a fűtőelemek, mert nincs hűtés.

Mindkét katasztrófa színhelyét őrzik. A csernobili atomerőmű 30 kilométeres körzetben megközelíthetetlen. A fukusimai reaktorok köré egy 10 és egy 20 kilométer sugarú kört is húztak: ezekbe a zónákba csak engedéllyel lehet bejutni.

Mindkét helyről százezreket költöztettek el. Csernobilból és környékéről, illetve a közeli fehérorosz és orosz falvakból, városokból összesen 350 ezer embernek kellett elmenekülnie a tragédia idején és az azt követő években. Fukusimában és a környező településeken 300 ezer ember volt kénytelen felkerekedni pár nap leforgása alatt, hogy új otthont teremtsen valahol máshol.

A katasztrófa után öt évvel sok egykori fukusimai még mindig átmeneti szállásokon él. Kaptak engedélyt, hogy meglátogassák korábbi otthonukat, de minden egyes alkalommal legfeljebb öt órát tölthetnek a biztonsági zónában.

Az ukránok közül körülbelül ezerkétszázan a tiltás ellenére visszaköltöztek a csernobili erőmű környékére az elmúlt 30 évben. Mindnyájan idős emberek.

forrás: euronews.com

Ajánlott tartalom

Elkészült Hollandia legnagyobb tetőre szerelt napelemes rendszere

Az építés mindössze 12 hetet vett igénybe. Az SMP Montage elkészítette Hollandia legnagyobb tetőre szerelt fotovoltaikus napelemes rendszerét, amelyet egy Venlóban található logisztikai központ 8 hektár méretű tetején helyeztek el.