Fukusima: háromszáz tonna erősen sugárszennyezett víz folyt el

Mintegy háromszáz tonna erősen sugárszennyezett víz folyt el egy tartályból a fukusimai atomerőmű területén. Két férfi pedig sugárfertőzést kapott.

Mintegy háromszáz tonna erősen sugárszennyezett víz folyt el egy tartályból a két évvel ezelőtti földrengésben és szökőárban nukleáris balesetet szenvedett fukusimai atomerőmű területén – közölte kedden a létesítményt üzemeltető vállalat (TEPCO). Tájékoztatása szerint előző nap figyeltek fel a szennyezett vizet tároló tartályok környékén kialakult tócsákra. Fél méterrel a víztócsák felett óránkénti 100 millisievertes sugárzást mértek, míg egy ember számára a megengedett sugárdózis nem haladhatja meg az évenkénti 1 millisievertet.

A TEPCO szakemberei keddre virradóra derítettek fényt arra, hogy az erősen sugárszennyezett víz egy tartályból ömlött ki. Az erős radioaktivitás miatt azonban emberek nem közelíthetik meg a helyszínt.

Állandó gond a szivárgás Fukusimában

A radioaktív víz szivárgása hónapok óta állandó gondot jelent a szétszerelésre ítélt Fukusima-1 atomerőműben. Márciusi összesítés szerint az erőmű alatti helyiségekben, a talajvíz-elvezető rendszerben és a létesítmény területén lévő tartályokban összesen több mint 360 ezer tonna sugárszennyezett víz gyülemlett fel. A TEPCO július közepén ismerte el, hogy a szennyezett talajvíz egy része valószínűleg a tengerbe szivárog – ezzel egyébként a japán kormány már korábban tisztában volt.

A TEPCO kedden arról is tájékoztatott, hogy az erőmű területén sugárfertőzött lett két férfi. Mindketten várták a buszt, amely elszállította volna őket a kármentesítők szálláshelyére, és ekkor megszólaltak a magas radioaktivitásra figyelmeztető szirénák. A levegő sugárszennyezettsége ekkor a vállalat által megállapított egészségügyi határérték háromszorosát is meghaladta. Nem tudni egyelőre, hogy ezt mi okozta.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.