Függőleges kert – bravúros építészeti megoldás Sri-Lankán

Hogy mitől fokozott találékonyságot igényő építkezésre utal a cím?

Nos arról van szó, hogy elkészültek annak 46 emeletes 164 lakásos kisebb felhőkarcoló méretű építménynek a tervei, amely nemcsak épületi adottságaival hoz újdonságot, hanem a hozzá tervezett függőleges kerttel is. A közelmúltban bemutatott tervek szerint, minden eddigi hasonló építményt felülmúl majd ez a hatalmas lakóépület, ugyanis a függőleges zöld terület és az épület elosztása a példátlan projektnek köszönhetően, meglepően sok természetes erőforrás kihasználását irányozza elő, legyen szó a természetes szellőzésről, a csepegtető öntözésről vagy a napenergiáról.

Sri Lanka legnagyobb városától, Colombo-tól 10 km-re épül meg ez a különös, hatalmas lakóház. Nem véletlenül tervezik ide, hiszen a közeli Diyawanna tó remek látványt nyújt majd házban lakók számára. Ha lehet ilyen kifejezést használni az építészetben, virtuóz tervezéssel érik el a légkondicionálás minimálisra csökkentését, méghozzá olymódon, hogy nem lesznek nagyméretű üvegfelületek azon az oldalon, ahol szinte állandóan napfényt kap az épület. A természetes szellőzést az optimális tájolás biztosítja és ezzel összefüggésben a növények a tisztább levegő, a hang -és hőszigetelés mind nagyobb mértékű eléréséhez is a megoldást nyújtanak. Az intelligens tervezés része, az épület energiaigényét képező napelemek felszerelése. Az újrahasznosításra példa az egyéb fenntartható megoldások mellett, az esővízgyűjtő-rendszer kialakítása.

forrás: zoldtrend.hu

-

-

Ajánlott tartalom

Brüsszeli döntés: kötelezővé tették a napelemek telepítését az épületekre

Az Európai Parlament jelentős lépést tett az energiahatékonyság és a zöld átmenet felé, elfogadva az uniós napenergia-szabványt.