Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Szelektív hulladék / Franciaország betiltja a műanyag evőeszközöket az éttermekben
Tudj meg többet: Szelektív hulladék

Franciaország betiltja a műanyag evőeszközöket az éttermekben

Egy frissen elfogadott törvény értelémében 2020-tól kezdve Franciaországban csak természetesen lebomló anyagokból készült evőeszközöket, poharakat és tányérokat használhatnak az éttermek.

Egy fenntartható energiaforrásokra való átállást megcélzó törvénycsomagnak a részeként vezetik be az új szabályozást. Környezetvédő szervezetek támogatják a tiltást, de mások szerint a szabályozás ellen megy az áruk szabad mozgásának uniós alapelvével. A brüsszeli központú, csomagolásgyártó cégeket képviselő Pack2Go Europe közölte, hogy mindent megtesznek majd azért, hogy a törvény ne léphessen életbe, és remélik, hogy a szabályozás nem terjed el más uniós tagállamokban is.

A szervezet felszólította az Európai Bizottságot, hogy lépjen fel a törvény ellen, ami szerintük nem összeegyeztethető az uniós joggal. A Pack2Go szerint nincs rá bizonyíték, hogy a természetesen lebomló anyagokból készült evőeszközök kevésbé környezetszennyezőek, mint a műanyagok, ráaásul az emberek könnyen azt hihetik, hogy az ilyen tárgyak lebomlanak, ezért a szervezet szerint a törvény miatt több lenne a szemét is az utcákon és a természetben.

forrás: index.hu

Kövessen minket FACEBOOKON IS!

Ajánlott tartalom

Megvan mely műanyagokat tiltja be a kormány

Nagy mennyiségben fordulnak elő a piacon az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) javaslata szerint betiltandó, egyszerhasználatos műanyagtermékek - mondta Boros Anita, a szaktárca építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára.