Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / Fővárosi Közgyűlés – Kezdeményezik a környezetvédelmi törvény módosítását

Fővárosi Közgyűlés – Kezdeményezik a környezetvédelmi törvény módosítását

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén úgy döntött, kezdeményezi a környezetvédelmi törvény módosítását, hogy a kerületi önkormányzatok a miniszteri rendeletnél szigorúbban szabályozhassák a helyi határértékeket, zajszinteket.

Az előterjesztésben Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes emlékeztetett rá: az Alkotmánybíróság korábban hatályon kívül helyezte a kerületi önkormányzatok zajrendeleteit, ez pedig azt jelenti, hogy a kerületi önkormányzatok most nem hozhatnak olyan szabályt, amely a miniszteri rendeletnél szigorúbban határozná meg a környezetvédelmi határértékeket és szigorúbban szankcionálna. Ugyanakkor a kerületi önkormányzatok szerint ez olykor a lakók, valamint a környezet védelméért indokolt lenne.

Az előterjesztés szerint azonban a kerületi önkormányzatok jobban ismerik a helyi viszonyokat, igényeket, mint a központi törvényalkotók, ezért lenne célszerű, ha a helyi határértékeket, a zajszintet a kerületi önkormányzatok határozhatnák meg.
A közgyűlés ülésén jelen lévő 65 képviselő egyhangúlag úgy döntött, hogy Demszky Gábor (SZDSZ) főpolgármester – élve felterjesztési jogával – levélben kérje Bajnai Gordon miniszterelnököt, módosítsák a környezetvédelmi törvényt.

Ajánlott tartalom

2 hónap alatt háromezer bejelentés érkezett a HulladékRadaron

Háromezer bejelentés érkezett illegális hulladéklerakásról a Tisztítsuk meg az országot! elnevezésű programot segítő mobiltelefonos alkalmazáson keresztül az elmúlt két hónapban - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára hétfőn Kaposváron, sajtótájékoztatón.