hirdetes
Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Forgó ház, mely hatékonyan hasznosítja a napenergiát
Tudj meg többet: Napenergia

Forgó ház, mely hatékonyan hasznosítja a napenergiát

Hallottunk már napelemekről, melyek nyomon követik a nap mozgását, de most itt van a ház, mely ugyanerre képes. A portugál Casas em Movimento mára már több prototípust tervezett a napenergiával működő otthonok ötletére.

A Casas em Movimento a napenergiával működő otthonok terén alkotott egyedi technológiát, mely nagymértékben növeli az energiahasznosítás hatékonyságát. Guilherme Silva, a projekt egyik vezetője azt mondta, a cél az volt, hogy az épület, amelyben élünk, dolgozunk és legtöbb időnket töltjük, egy fenntartható egység legyen. Elmondása szerint a napraforgó ihlette a ház megtervezését. A napraforgó hatáshoz két mozgásforma szükséges: az épület 180 fokos forgása, és a fotovoltaikus tetőszerkezet forgása, mivel a felület így képes a leghatékonyabban lekövetni a nap helyzetét (és beesési szögét, amely optimalizálja a PV-termelést). Az épület kombinált forgása 25.000 kWh villamosenergiát termel egy évben, ötször annyi energiát, mint amennyire egy ekkora méretű otthonnak szüksége van.

A videóból kiderül, pontosan hogyan működnek ezek az otthonok:

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Napelemek hatékonysága javulhat ezzel az eljárással

Spanyol kutatók fedezték fel azt az anyagot, amelynek segítségével sugárzó hűtést és öntisztulást remélnek elérni olyan eszközöknél, amelyek üzem közben kritikus hőmérsékletre hevülhetnek, például a napelem panelek.