Folytatódó impotencia parlagfűügyben?

A Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület szeptember közepén négy fővároshoz közeli település felmérését végezte el. A vizsgálat kimutatta, hogy a mentesítés belterületen hiányos, külterületen gyakorlatilag nulla.

Az adatokból kiderül, hogy a mezőgazdasággal alig rendelkező Üröm kivételével a pollen szinte teljes egészében külterületről származik. Ürömön a lakóparkok között viszonylag sok parlagfüves útszéllel, építkezéssel találkozunk. Szigetszentmárton és Iváncsa utcái példásan gondozottak, de amint letérünk az aszfaltról, több tíz hektáros napraforgótábláknak csúfolt parlagfűmezőkbe botlunk. Látni egy-egy gyommentes táblát is, tehát a napraforgó növényvédelme szakértelemmel megoldható. A pálmát az elhagyott nyaralókkal körbevett Péteri viszi el, ahol a lakosok több száz hektáron kizárólag parlagfüvet termelnek. Itt a község összterületének 25%-át borítja összefüggő parlagfű!
Némely gazda az előírásoknak fittyet hányva a gabonatarlók hántását is késő őszre halasztja, ami alaposan megdobja a pollenértékeket. Leginkább a belvíz által sújtott területek mentesek az allergén gyomtól, amelyek ürügyén a szerencsétlen nyár eleji moratórium született. Eddig ez volt az új kormány egyetlen megnyilvánulása a témában, ami a 2 millió allergiában szenvedő honfitársunk arculcsapásaként is felfogható.
A parlagfüves területek bemérésével megbízott FÖMI honlapján megtalálható parlagfűtérkép szerint mind a négy település a legkevésbé fertőzött kategóriába került. A térkép pikantériája, hogy azt egy népszerű ingatlanos honlap is átvette a költöző allergiások otthonválasztásának megkönnyítése céljából. Három településen a hatóságok tavaly egyáltalán nem látták szükségességét a közérdekű védekezés elrendelésének, míg Ürömön 1-2 ilyen eset történt. Belterületen a település jegyzőjének, míg külterületen az illetékes Növény- és Talajvédelmi Szolgálatnak kell betartatnia a földtulajdonosokkal a parlagfűmentességre vonatkozó előírásokat.

Az egyesülethez érkezett lakossági bejelentések alapján tudjuk, hogy szinte az egész ország területén hasonló a helyzet. A földhivatalok által bemért és az ún. parlagfűszerverre felvitt parlagfűfoltok rendszerint nyomtalanul eltűnnek a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal bugyraiban, onnan visszajelzés nem érkezik, csak a hetek-hónapok utáni ismételt bejárás tanúsítja az adattovábbítás meddőségét. A növényvédelem által becsült 700000 ha erősen fertőzött földből évente 1% körüli értéket mentesítenek országos szinten.
Kiszámoltuk, hogy 190-250 millió ft-ból és 150 körüli szezonális munkaerő alkalmazásával az egész ország parcellaszintű felmérése és utóellenőrzése megoldható. Ehhez 150 körüli szezonális munkaerőt kell alkalmazni, ami a befolyó bírságokból bőven finanszírozható. Ma egyetlen ember sem foglalkozik kizárólagosan ezzel a kétmillió lakost érintő öko-katasztrófával!

Ajánlott tartalom

Kiemelt segítséget kap három vármegye a zöld átálláshoz

A Környezeti és energiahatékonysági operatív program plusz (Kehop plusz) forrásaiból mintegy 110 milliárd forint jut a három leginkább környezetszennyező gazdaságú vármegye zöld átállásának kiemelt támogatására - jelentette be a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közlekedési, környezeti és energiahatékonysági fejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára kedden Egerben.