Kezdőlap / Témakörök / Bioenergia / Folyók és tavak nemkívánatos növényeiből nyerik a biogázt
Tudj meg többet: Bioenergia
index

Folyók és tavak nemkívánatos növényeiből nyerik a biogázt

Németországban meglepően új területeket találtak a biogáz felhasználásában.

Németországban az AquaMak-projekt keretében azt vizsgálták, hogy a folyókban és tavakban elterjedő, azokban nemkívánatos növényekkel mit lehet tenni. Ezeknek a növényeknek egy része gyakran nem őshonos faj, s ezért hatásos szabályozásuk, gyérítésük igen problémás.

A folyók, tavak megtisztítása ezektől a növényektől igen nagy munka- és költségigényű. Ezért is tűnik kézenfekvőnek az az eljárás, amikor is az ilyen „fölösleges” növényzettől nem megszabadulni kellene, hanem – biológiai eredetű hulladéknak tekintve – gazdag biomasszatömegüket ökonómiailag és ökológiailag ésszerűen hasznosítani kellene. Erre kitűnő lehetőségnek kínálkozik a biogáz-berendezésben alapanyagként (szubsztrátumként) való felhasználásuk – írja a hfwu.de.

Jelenleg az AquaMak-projekt keretében azt vizsgálják, hogy Németországban egyáltalán milyen mennyiségű „hulladékkal” lehet számolni, milyen műszaki megoldások jöhetnek szóba, és a különböző hasznosíthatósági megoldásoknak milyen költségvonzatai vannak.

Ugyancsak Németországban a biogáz felhasználásában meglepően új területeket találtak. Nevezetesen, már 2015-ben néhány nyitott strand fűtésére biogáz szolgáltatta energiát használtak fel. Számításaik szerint az országban több mint 100 szabadtéri strandot fognak a fűtéshez biogázból származó energiával ellátni. Az energia egy blokkhőerőműből áramlik az erre a célra szolgáló külön vezetéken a fürdőbe. Hogy ez a módszer mennyire gazdaságos, azt a Frankföldön lévő Monte Kaolino nevű szabadidőpark strandja bizonyítja, ahol is a biogáz nyújtotta energiának köszönhetően évente 170 000 liter fűtőolajat takarítanak meg.

forrás: agroinform.com

Ajánlott tartalom

index

Az EU 17,6 milliárd euróval segítették a fejlődő országokat a klímavédelem érdekében 2015-ben

A klímaváltozás hatásainak megállításához és az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentése érdekében az Európai Unió és tagállamai 17,6 milliárd eurós (1 euró mintegy 310 forint) támogatást nyújtottak fejlődő országoknak 2015-ben - írta közleményében az Európai Unió Tanácsa kedden.