Alternatív energia logó
csatlakozzFacebook Twitter napenergia szelenergia vizenergia hidrogen geotermikus-energia bioenergia
Bemutatkozás
Technológiák
epuletek energiagazdalkodas zold-auto zoldinfo elektromos-ketkereku zold-informatika haztartasi-eszkozok szorakoztatoelektronika telekommunikacio Rovatok zoldtrendEsemények

palyazatok-felhivasok

hirdetés

Tudj meg többet: Bioenergia

Rovatok » Energiagazdálkodás » Takarékoskodás

Folyók és tavak nemkívánatos növényeiből nyerik a biogázt

Megjelenés: 2016.02.12., 19:52   Utolsó módosítás: 2016.02.12., 19:52

Németországban meglepően új területeket találtak a biogáz felhasználásában.

Németországban az AquaMak-projekt keretében azt vizsgálták, hogy a folyókban és tavakban elterjedő, azokban nemkívánatos növényekkel mit lehet tenni. Ezeknek a növényeknek egy része gyakran nem őshonos faj, s ezért hatásos szabályozásuk, gyérítésük igen problémás.

A folyók, tavak megtisztítása ezektől a növényektől igen nagy munka- és költségigényű. Ezért is tűnik kézenfekvőnek az az eljárás, amikor is az ilyen „fölösleges” növényzettől nem megszabadulni kellene, hanem – biológiai eredetű hulladéknak tekintve – gazdag biomasszatömegüket ökonómiailag és ökológiailag ésszerűen hasznosítani kellene. Erre kitűnő lehetőségnek kínálkozik a biogáz-berendezésben alapanyagként (szubsztrátumként) való felhasználásuk – írja a hfwu.de.

Jelenleg az AquaMak-projekt keretében azt vizsgálják, hogy Németországban egyáltalán milyen mennyiségű „hulladékkal” lehet számolni, milyen műszaki megoldások jöhetnek szóba, és a különböző hasznosíthatósági megoldásoknak milyen költségvonzatai vannak.

Ugyancsak Németországban a biogáz felhasználásában meglepően új területeket találtak. Nevezetesen, már 2015-ben néhány nyitott strand fűtésére biogáz szolgáltatta energiát használtak fel. Számításaik szerint az országban több mint 100 szabadtéri strandot fognak a fűtéshez biogázból származó energiával ellátni. Az energia egy blokkhőerőműből áramlik az erre a célra szolgáló külön vezetéken a fürdőbe. Hogy ez a módszer mennyire gazdaságos, azt a Frankföldön lévő Monte Kaolino nevű szabadidőpark strandja bizonyítja, ahol is a biogáz nyújtotta energiának köszönhetően évente 170 000 liter fűtőolajat takarítanak meg.

forrás: agroinform.com


CÍMKÉK:
 

Hozzászólok a cikkhez

Hozzászólás beküldéséhez be kell jelentkezni.

Nincs még hozzászólás.


2016. augusztus 29. hétfő
   
Keresés az oldalon:
ok
Videók
Cégadatbázis
Álláskereső
Kínál
Keres
Álláshirdetés feladása
Partnereink
Tudtad-e fejléc

Ha az összes hűtőgép "A" energiacimkéjű lenne 29,6millió kg-val kevesebb CO2 szabadulna fel évente

Tudtad-e gomb
Tudtad-e lábléc
promovideo
hirdetés
hirdetés