Folyamatosan olvadnak a grönlandi gleccserek

A Grönland északkeleti részén lévő, eddig stabilnak hitt gleccserek is hatalmas jégtömegeket veszítenek egy új tanulmány szerint.

Az északkeleti jégáram évente tízmilliárd tonnányit zsugorodik – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport. Shfaqat Abbas Khan, a koppenhágai Dán Műszaki Egyetem szakértője és kutatótársai vizsgálataik eredményeit a Nature Climate Change című szaklapban mutatták be.

A grönlandi jégtakaró kutatók által vizsgált része eredetileg stabilnak számít, ezért a tengerszint jövőbeli emelkedésének mértékét eddig jelentősen alulbecsülték. A szakértők Grönland északkeleti jégáramát vizsgálták, amely hatszáz kilométeren át a terület belsejéből egészen a partokig nyúlik.

A jégáram 25 éven át stabil volt, egészen 2003-ig. A szokatlanul meleg nyár következtében akkor csökkent a tengerjég az északkeleti gleccser szélén, a gleccserjég olvadni kezdett. Újra és újra gigantikus jégdarabok szakadnak le róla a tengerbe – írják a kutatók.

Ennek hatása lehet az egész szigetre: az északkeleti jégáramlat egészen a grönlandi jégtakaró szívébe vezet. „Ez azt jelenti, hogy a perem változásai mélyen a jégtakaró központjában is befolyásolják a tömegegyensúlyt” – fejtette ki Abbas Khan.

Ajánlott tartalom

Csomagolóanyagok: mennyiségcsökkentés, újrafelhasználás és újrafeldolgozás

Mennyiségi és használati korlátozások: minél kevesebb csomagolóanyag fogy, annál kevesebb lesz a hulladék.