Folyamatosan csökken az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása az EU-ban

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség most kiadott “kibocsátásleltára” szerint az Európai Unióban tavalyelőtt is jelentősen csökkent az üvegházhatást okozó gázok kibocsátott mennyisége.

Connie Hedegaard éghajlat-politikai biztos kiemelte, hogy ezzel immár az ötödik egymást követő évben könyvelhetett el mérséklést az EU.
Az adatok szerint az EU tizenöt korábbi tagállamában 2008-ban  0,6 százalékos gazdasági növekedés mellett a kibocsátás 1,9 százalékkal csökkent 2007-hez képest, és 6,9 százalékkal került a bázisév (a legtöbb esetben 1990) szintje alá. Mind a huszonhét EU-tagállamot figyelembe véve még nagyobb, 2 százalékos visszaesés volt tapasztalható, ami azt jelenti, hogy a kibocsátás 11,3 százalékkal volt kisebb az 1990 körüli bázisidőszakinál.

Az adatok szerint Magyarországon az uniós átlagnál jóval nagyobb volt a csökkenés. 2007 és 2008 között 2,6 százalék, a bázisidőszakhoz képest pedig tavalyelőttre 36,6 százalék visszaesés következett be.
Hedegaard arra intett, hogy a 2008–2012-re kitűzött célok teljesítése érdekében valamennyi tagállamnak folytatnia kell erőfeszítéseit. Hozzátette: “az a vállalásunk, hogy az Európai Unió területén az 1990-es szinthez képest 2020-ig legalább 20 százalékkal, 2050-ig pedig 80–95 százalékkal csökkentsük kibocsátásunkat, azt jelenti, hogy a kis szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való áttérésnek a jövőben is feltétlenül folytatódnia kell.”

Ajánlott tartalom

Harmadik-negyedik helyet foglaljuk el a dízel és benzin árakkal a környező országhoz képest

Elérhetőek a hazai és régiós üzemanyagár-információk a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) honlapján, a hazai dízel és benzin ára a harmadik-negyedik helyen van a környező országok között - hívta fel a figyelmet a szervezet pénteken.