Befejeződött a légvezetékek földkábelekre való cseréje a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) két észak-alföldi területén, ezzel elkerülhetővé váltak a nagytestű madarakat igen gyakran érő áramütések.

Földkábeleket fektettek a madarak védelmében a Bükkben

Befejeződött a légvezetékek földkábelekre való cseréje a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) két észak-alföldi területén, ezzel elkerülhetővé váltak a nagytestű madarakat igen gyakran érő áramütések.

A 2009-ben megkezdett beruházást 412 millió forinttal támogatta az Európai Unió – tájékoztatta a BNP sajtós munkatársa pénteken az MTI-t. Kangúr Tibor hozzátette: a Hevesi Füves Puszták és a Borsodi Mezőség Tájvédelmi Körzetben összesen 14 kilométernyi földkábelt fektettek le. Azokon a belterületeken, ahol a közműhálózat miatt erre nem volt lehetőség, burkoltra cserélték a korábbi szigeteletlen vezetékeket: ezek szintén védelmet nyújtanak az áramütés ellen. A burkolt vezetékek szakaszain a tartóoszlopokra madárkiülőket, madárszárny-terelőket és vezetékleesés-gátlókat is kihelyeztek. A vezetékcserét kihasználva az oszlopokra több új fészektartóállványt is telepítettek a fehér gólyák részére a BNPI munkatársai. A légvezetékek földkábelre való cseréje a madárvédelmi célok mellett tájesztétikai szempontból is kedvező, csökkenti az üzemzavarok, így a karbantartás költségeit, biztonságosabbá teszi az áramellátást. Emellett a munkálatok során két bronzkori települést is feltártak, amelyek leletanyagának feldolgozása még nem fejeződött be. A beruházás megvalósításával a Borsodi Mezőség magterülete Magyarország legnagyobb egybefüggő légkábelmentes övezete lett, a Szentistván és Négyes település között elvégzett munkának köszönhetően az itt élő madárvilág teljes biztonságba került. A Hevesi Füves Puszták Tájvédelmi Körzetben Tarnaszentmiklós és Pély térségében végezték el a munkálatokat. Itt öt kilométernyi légvezeték került a föld alá.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.