Földikutya-rezervátum mellett épültek az új bajai naperőművek

Elkészült a négy új naperőmű a Bajai földikutya-rezervátum közvetlen szomszédságában. Az ökológiailag tudatos beruházás különlegességét az adja, hogy kivitelezését a fokozottan védett állatfaj szaporodási ciklusához igazították.

„Meggyőződésünk szerint annak, aki megújuló energiába fektet be, példát kell mutatnia a természetvédelemben is. A földikutya-rezervátum melletti építkezés komoly felelősséget jelent számunkra. Az állatok védelme érdekében hét hónappal elhalasztottuk a munkálatok kezdetét, hogy ne zavarjuk meg őket a kicsinyek születésének és önállóvá válásának kulcsfontosságú időszakában” – mondta Lugos Roland, a beruházást koordináló szakember.

Az építkezést megelőzően a rezervátum határain kívül, az erőművek leendő területén élő földikutyákat, összesen 7 példányt a természetvédelmi szakemberek nagy gondossággal befogták, majd a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága által kijelölt új otthonukba telepítették át. A négy 486 kW teljesítményű kiserőműből három már el is kezdte az energiatermelést, és várhatóan március elején a negyedik is munkába áll. A négy naperőmű éves szinten nagyságrendileg 1 380 000 kg CO2 szennyezéstől mentesíti a Földet. Az elkészült erőművek üzemeltetését végző Reliable Energy Group Zrt. a jövőben is nagy figyelmet fordít a környezetre, ennek érdekében speciális védelmi rendszerrel és üzemeltetési renddel látja el a feladatát.

„A beruházás kivitelezése során harmonikus együttműködést sikerült megvalósítanunk a Kiskunsági Nemzeti Parkkal, valamint Baja Város Önkormányzatával és a Baja Vagyon Zrt.-vel. Valamennyi érintettet egyetlen, közös cél mozgatott: a védett állatok megóvása” – értékelte az elvégzett munkát Lugos Roland. A földikutya a vakondhoz hasonlóan a föld alatt, saját maga ásta járatokban él. Teljesen vak, és hangjelzésekkel, a talaj rezgéseinek segítségével tájékozódik. A délvidéki földikutya (Nannospalax (leucodon) montanosyrmiensis) a világon mindössze három területen fordul elő, amelyből kettő Magyarországon, Baja illetve Ásotthalom térségében található. Összesen 600-700 egyede lehet. A 114 hektár kiterjedésű bajai rezervátumban él a legnépesebb egybefüggő délvidéki földikutya populáció.

A Kárpát-medencében öt önálló, sehol máshol nem élő földikutyafaj honos. Magyarország területén a délvidéki földikutyán kívül az erdélyi földikutya és a magyar földikutya előfordulásáról van tudomásunk. Valamennyi faj fokozottan védett. A Földművelésügyi Minisztérium a földikutyát választotta 2018-ban az év emlősének.

 

kép: sugopart.hu

Ajánlott tartalom

Mutatjuk a gazdaságos napelemes rendszert, 500 ezerért árulják!

A Zendure 500 ezer forintért árulja a napelemes rendszerét, amely az erkélyre telepíthető.