Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Földhőre épít az Azori-szigetek
Tudj meg többet: Geotermikus energia

Földhőre épít az Azori-szigetek

Mire is építhetne egy olyan szigetcsoport, amely tele van vulkánokkal? Természetesen a földhőre. A Portugáliához tartozó Azori-szigeteken a következő évek legfontosabb beruházásai éppen a geotermikus energia-termelés, annak szállítása és a villamos energia-hálózatban való elosztása.

A tervek szerint a gyártási kapacitást 15,5 MW-val kívánják emelni, és mintegy 200 szállítási és elosztási infrastruktúra építése vár a 9 szigetre. A programhoz az Európai Beruházási Bank összesen 75, 5 millió eurós támogatást ad a szigetek elektromos műveinek (EDA). A kölcsön első 50 millióját a közelmúltban hagyták jóvá. A 2016-ig elvégzendő beruházások mellett, amelyeknek célja a megújuló energia-termelés növelése, a már meglévő hőközpontokat is modernizálják. Az Azori-szigeteken a földhő-energia kimeríthetetlen forrásnak tűnik: hatalmas, 230 C fokos geotermikus mezők húzódnak több mint 800 méter mélységben. Mivel a szigetek nagy részben energiaimportra szorulnak, ráadásul a 240 ezer fős lakosság, valamint a 9 szigetnek 600 kilométeren való szétterülése növeli az infrastruktúrák árát, ezért a vulkánok energiája természetes válasz a helyi lakosság szükségleteinek kielégítésére, írja az energiacentrum.com.

Ajánlott tartalom

Rohamosan esik a napelem modulok ára

A Wood Mackenzie új kutatása azt mutatja, hogy a mono PERC modulok felhasználásával zajló telepítések esetében a rendszer általános költség akár 20%-kal is zuhanhatnak 2025-ig.