Földből nyomtatna épületeket egy texasi kutatócsoport

A Texas A&M University tudósai kifejlesztettek egy technológiát, amely hozzájárulhat a zöld épületek elterjedéséhez és forradalmasíthatja az építőipart: 3D nyomtatással, a talaj felhasználásával nyomtattak ki épületeket, ez pedig fenntartható alternatívája lehet a betonnak.

Erre szükség is van, ugyanis a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) adatai szerint a betonnal való építkezés a szén-dioxid kibocsátás mintegy hét százalékát teszi ki, írta az octogon.hu. Az egyetem anyagtudományi professzora, Sarbajit Banerjee elmondta, hogy a 3D-nyomtatás elhozhatja az építőipar megújulását, lehetőséget nyújt ugyanis például arra, hogy egy teljes homlokzatot kinyomtassanak vele. Ezek a konstrukciók ugyanakkor egyelőre nem felelnek meg a hatályban lévő építési előírásoknak, amely komoly kihívás elé állítja a tervezőket és a kivitelezőket. Hiába próbálnak alternatív megoldásokban gondolkodni az építészek, még mindig a beton az elsődleges anyag, holott az előállítása rengeteg pénzbe kerül.

„A beton széles körű használata lehetővé tette a lakások gyors és tömeges felépítését, ez elvitathatatlan érdeme, ugyanakkor arra is figyelnünk kell, hogy használata jelentős környezetszennyező hatással jár” – véli Banerjee.

Egyre többen hívják segítségül a 3D-nyomtatást a beton előállításához, a kutatócsoport viszont teljes paradigmaváltást szeretne: a betont természetes forrásból származó anyagokkal váltanák fel. Ez ugyanis előkészítheti az utat ahhoz, hogy a világszerte elterjedt beton házak helyett olyan épületeket húzzanak fel, amelyek az adott terület éghajlati viszonyaihoz igazodnak. A helyi építőanyagok használata csökkentené a szállítási költségeket, és az épületek káros környezeti hatásait is.

kép: azobuild.com

Ajánlott tartalom

Ez lenne a tökéletes akkumulátor a napelemek számára?

A 5K0 akkumulátor egyik változata igazi „mindent egyben” csomag, még invertert is tartalmaz.