Föld órája – Felállítják a Föld órája óriásgyertyáját Szigetszentmiklóson

A Nemzeti összetartozás emlékparkjában állítják fel csütörtökön a Föld órája óriásgyertyáját Szigetszentmiklóson annak kapcsán, hogy a település nyerte el idén a WWF Föld órája magyarországi fővárosa címet – tájékoztatta az MTI-t a polgármesteri hivatal sajtókommunikációs referense.

Erdei Katalin elmondta, hogy idén Szigetszentmiklós bizonyult arányosan a legtöbb környezettudatos lakost számláló településnek – arányaiban itt regisztráltak a legtöbben az akcióra – , így a Pest megyei város egy évig viselheti a titulust, amelyet kommunikációjában is használhat, így például számos helyen kihelyezheti a jól ismert pandalogót. Március 23-án a WWF Magyarország által szervezett Föld órája nyilvános lekapcsolóeseményen közel ezer ember vett részt az egyik budapesti bevásárlóközpontban, ahol Erőss Zsolt hegymászó fáklyával gyújtotta meg Magyarország legnagyobb gyertyáját, a globális éghajlatváltozás elleni összefogás 5 méter magas szimbólumát. Ezt a viaszóriást kapta meg Szigetszentmiklós, amely “a város büszkesége lesz” – közölte a sajtóreferens.

A hivatalos elismerést a Föld órája magyarországi fővárosa címről a zöldszervezet képviseletében Fáth Ákos igazgató nyújtja át csütörtök délelőtt Szabó József polgármesternek, ezenkívül emlékplaketteket adnak át, valamint a regisztráltak között kisorsolják a tavalyi nyertes, Nyíregyháza által felajánlott wellness hétvégét. Idén 71 magyar település csatlakozott a WWF kezdeményezéséhez, amelynek során március 23-án fél kilenc és fél tíz között egy órára lekapcsolták a világítást az ország sok pontján. Az akcióhoz Szigetszentmiklóson nemcsak lakosok, hanem iskolák, intézmények, vállalkozások is kapcsolódtak, s az esemény részeként mintegy fél ezren vettek részt egy fáklyás felvonuláson, amellyel a környezetszennyezés és a túlfogyasztás problémájára kívánták felhívni a figyelmet.

Szigetszentmiklós kiemelt figyelmet fordít a környezet védelmére, többek között folyamatosan bővíti a szelektív hulladékgazdálkodás rendszerét, több tízmillió forintot fordít az illegális hulladéklerakók felszámolására, de rendszeresen szervez önkéntes szemétszedő akciót is, környezetvédelmi nagyprojektjei közé tartozik a szennyvíztelep korszerűsítése és bővítése, vagy például a Ráckevei (Soroksári) Duna-ág part menti csatornázása – mondta az MTI-nek Erdei Katalin sajtóreferens.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.