Föld napja – Fazekas Sándor: soha nem látott összefogásra van szükség

Soha nem látott összefogásra van szükség, hiszen mára megfékeztük a világjárványokat, de új veszély leselkedik az emberiségre, a környezetszennyezés által előidézett klímaváltozás – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kedden Dárvaszentesen, a Duna-Dráva Nemzeti Parkban rendezett Föld napi ünnepségen, ahol a Magyar Nemzeti Bank bemutatta új emlékérem-sorozatát.

A miniszter kifejtette: a szélsőséges időjárás káros hatásait már Magyarországon is többször megtapasztalhattuk, most pedig a csapadékhiány fenyegetésével kell szembenéznünk. “Soha nem látott összefogásra van szükség a Föld országai között, aminek ott kell elkezdődnie, hogy senki ne dobjon el még egy apró szemetet sem, és mindenki vegye a fáradtságot a szelektív hulladékgyűjtésre. Ott kell folytatódnia, hogy minden ország felelős vezetői határozott intézkedéseket hoznak az ipari szennyezés és a károsanyag-kibocsátás csökkentésére, a megújuló energiák hasznosítására, a hulladékgazdálkodásra, a természet megóvására – mondta. A miniszter hangsúlyozta: a természeti kincsek és a környezeti értékek védelme nem lehet pusztán pártpolitikai kérdés. Ezért tartalmazza a most elfogadott alkotmány is az egészséges környezet, a természeti erőforrások, a biológiai sokféleség védelmét. Rámutatott, hogy a magyar föld őrzi Európa legnagyobb édesvízkincsét. Az ország területének több mint 60 százaléka termőföld, 20 százaléka erdő, ami jóval kedvezőbb az uniós országok átlagértékeinél, és még kedvezőbbnek számít világviszonylatban. A miniszter szerint arra lehet számítani, hogy a magyar mezőgazdasági termékek külföldön is felértékelődnek a jövőben.

 
    A Föld napja alkalmából a vidékfejlesztési tárca vezetője Pro Natura Díjakat és Emlékplaketteket, valamint Miniszteri Okleveleket adott át. A kitüntetésekkel olyan szakemberek munkáját ismerték el, akik sokat tettek a környezetvédelemért, hozzájárultak a természeti értékek megóvásához. A Magyar Nemzeti Bank idén is emlékérem-sorozatot bocsátott ki a Föld Napjára, ezúttal a Duna-Dráva Nemzeti Parkról. Az 5000 forint címletű ezüstérmét a drávaszentesi rendezvényen mutatták be. Téglalap-alakú, előlapján repülő fekete gólya, hátlapján pedig a Duna-Dráva Nemzeti Park egyik jellegzetes táji eleme, a partifecske üregeivel teli szakadópart látható.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.