Föld napja: egymilliárd zöld vállalást gyűjtenek a szervezők

Apró zöld vállalásokra buzdítanak mindenkit a pénteki Föld napja nemzetközi szervezői: az act.earthday.org internetes oldalon egymilliárd ígéretet szeretnének összegyűjteni az ENSZ 2012-es Rio de Janeiro-i fenntartható fejlődési konferenciájáig. Magyarországon is számtalan zöld rendezvényt szerveztek a világnap alkalmából.

Az idén a nyugati kereszténység szerinti nagypéntekkel egy napra eső Föld napján világszerte a legkülönfélébb zöld rendezvényeken, konferenciákon és szórakoztató programokon hívják fel a figyelmet a környezetszennyezés globális problémájára és az arra adható lehetséges válaszokra. Az act.earthday.org honlapon már százmillió felett jár a zöld vállalások számlálója: vállalásnak számít az izzók energiatakarékosra cserélése, Föld napi események szervezése, szénellenes petíciók körbeküldése, az iskolai vagy otthoni kert gazdagítása. A Föld napja (Earth Day) születési helyét jelentő Egyesült Államokban több száz felvonulást, workshopot, filmbemutatót és más eseményt hirdettek meg péntekre. Ezen a napon lesz többek között a Revenge of the Electric Car (Az elektromos autó bosszúja) című dokumentumfilm bemutatója a New York-i Tribeca Filmfesztiválon, miközben a Mexikói-öböl partján fekvő 12 nagyváros képviselői a helyi zöld gazdaság fejlesztéséről egyeztetnek. A magyarországi megemlékezések sorában Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Dárvaszentesen, a Duna-Dráva Nemzeti Parkban rendezett Föld napi ünnepségen arról beszélt, hogy soha nem látott összefogásra van szükség a környezetszennyezés által előidézett klímaváltozás megfékezésére. A miniszter Pro Natura Díjakat és Emlékplaketteket, valamint miniszteri okleveleket adott át kiemelkedő munkát végző környezetvédelmi szakembereknek.

 
    A Magyar Nemzeti Bank idén is emlékérem-sorozatot bocsátott ki a Föld napjára, ezúttal a Duna-Dráva Nemzeti Parkról. Az 5000 forint címletű ezüstérme téglalap alakú, előlapján repülő fekete gólya, hátlapján pedig a nemzeti park egyik jellegzetes táji eleme, a partifecske üregeivel teli szakadópart látható. A fővárosi Vajdahunyad várban pénteken mikroszkópos vizsgálódások, kísérletek, ökolábnyom-számítás és játszóház szórakoztatja a családokat és az iskoláscsoportokat, az Erzsébet téri Gödör Klub pedig pénteken és szombaton földgömberegetéssel, ökoteregetéssel, ökodivat-bemutatóval, ÖkoBringa kölcsönzővel és műhellyel, Tudatos Piknikkel és zenei programokkal várja az érdeklődőket a Föld napja alkalmából. A Gödörben kivonják a forgalomból az eldobható műanyagpoharakat, a jövőben az üvegpoharak mellett már csak betétdíjas, mosható, újrahasznosítható poharakkal szolgálják ki a vendégeket.

 
    A MikulásGyár nevű karitatív szervezet közleménye szerint önkénteseik, valamint mozgásukban korlátozott szervezetek képviselői kétszáz fát ültetnek el közösen Várpalotán a június 9-én kezdődő Pannónia Fesztivál előtt. Mint írják, az akcióval arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a több ezer főt megmozgató rendezvényeken akár két-háromszáz köbméter szemét is keletkezhet naponta, amelyek erősen megterhelik a környezetet. A hagyományosan a Föld napjához kapcsolódó tavaszi Critical Mass (Kritikus Tömeg) kerékpáros felvonulást idén a húsvét miatt csak a következő hétvégén, április 30-án, szombaton rendezik meg. A Föld napja mozgalmat Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató indította el 1970-ben; az április 22-i világnapot ma szinte az egész Földön ünneplik. Számos esemény kapcsolódik ehhez a naphoz évről évre: a washingtoni Worldwatch Institute például 1990 óta minden évben április 22-én adja ki éves jelentését a világ környezeti állapotáról A világ helyzete címmel. Magyarországon idén huszonegyedik alkalommal ünneplik a Föld napját, országszerte számos rendezvényt – faültetést, falutakarítást, túrákat – szerveztek péntekre és a következő hétvégén. A programokról részletesen a Föld Napja Alapítvány honapján (www.fna.hu) lehet tájékozódni.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.